- Vi har gjort oss noen erfaringer med støytiltak så langt. Fortsatt skal mange få tiltak på sine hus, og dette er noen generelle råd fra Støygruppa, sier Lars Arne Raanes, som har støytiltak som ansvarsområde i Støygruppa Ørland.

1. Klart til start

- Det viktigste rådet er kanskje å sjekke at alle vindu og annet materiell er plass og riktig før oppstart av arbeidet tillates, sier Raanes.

- Det kan man spørre om på oppstartsmøtet sammen med entreprenør og Forsvarsbygg.

2. Avtal skriftlig

- Generelt er det alltid lurt å få ting skriftlig. Da er man sikker på at man unngår misforståelser. Avtaler man alle endringer og avklaringer skriftlig, er det heller ingen tvil om hva man ble enige om i etterkant, råder Raanes.

3. Sjekk pristilbud

Det kan være aktuelt å gjennomføre tilleggsarbeid i tilknytning til at Forsvarsbygg dekker støytiltak. Det arbeidet må man betale selv.

- Det er alltid greit å sjekke prisen man får tilbudt med et annet firma for å være sikker på at man får rett pris, forklarer Raanes.

4. Ikke sett inn feil

- Hvis det skulle være feilbestilt et vindu eller dør som slår feil vei, ikke godta at dette settes inn, er Raanes' råd.

Da må man kanskje leve med et uønsket resultat.

5. Ta bilder

- Spesielt om man oppdager noe man er i tvil om er rett, eller er sikker på at er feil, ta bilder. Da er man ikke i tvil om hvordan ting så ut eller hva som ble gjort, sier Raanes.

6. Få noen til å se over

Støygruppa råder de som får utført støytiltak på husene sine til å få en kyndig tredjepart til å se over ting de er i tvil om.

- Er huseier i tvil om faglig utførelse er riktig, anbefaler vi å kontakte en kyndig tredjepart for å se over arbeidet, sier Raanes.

7. Bruk Støygruppa

- Støygruppa er selvfølgelig tilgjengelig for å hjelpe til med å besvare spørsmål man måtte ha. Ta kontakt, oppfordrer Lars Arne Raanes.