- Det er litt tidlig i sesongen for å si om det er mange eller litt færre snegler i år. Håpet hadde kanskje vært at den harde vinteren tok knekken på sneglebestanden, men det gjorde den ikke. Jeg har sluttet å tro på julenissen, fleiper Ellisif Lund Omdal, leder i Hageselskapet Ørland.

Nå kryper de rundt i år igjen, Arion vulgaris som arten heter på latin. Det artspesifikke navnet vulgaris stammer fra det vulgære. Slektsnavnet, samlebetegnelsen på denne typen landsnegler, Arion, kommer fra gresk mytologi.

Arion var en lynrask hest av guddommelig opphav, og udødelig. Kanskje litt som sneglebestanden kan oppleves.

Jakt

Omdal forteller at tross iherdig jakt på Ørlandet i flere år, blir man neppe kvitt sneglebestanden med det første.

- Det kan hende man klarer å få den ut av egen hage i en kort periode, men så kommer de krypende inn fra andre områder der det ikke er jaktet like hardt på sneglene, sier hun.

- Vi klarer nok ikke bli kvitt sneglene helt. Det er synd, sier Omdal.

Glupske kanibaler

Arion vulgaris har tilnavnet mordersnegle fordi de tar knekken på det aller meste. De prøver seg på så mangt av vekster og blader, men også andre dyr.

- De er kannibaler, og spiser artsfrender om de kommer over dem. Om man tar knekken på en av sneglene og lar den ligge, kan man ofte se artsfrender som kommer og spiser dem i ettertid, sier Omdal.

- De er ikke en vanlig del av dyrelivet i Norge, men en fremmed art. De hører ikke naturlig til her.

Bølger

Tidligere år har milde vintre ført til «snegleår», eller uår om man vil. Det er tidlig i årets sneglesesong for arten som har sitt opphav på Den iberiske halvøy.

Omdal sier at flere kanskje tror de ikke har snegler i egen hage.

- Men når det er fuktig og skygge, og på kvelden så kommer de frem. Særlig når man løfter litt på planter og busker, sier hun.

- På Ørlandet er det mye snegler.

- Mer enn bare ekle

I 2012 ble det påvist listeria-bakterier på brunsnegler i Norge for første gang. De kan også bære med seg annen smitte, som e. coli, eller soppinfeksjoner som rammer ulike trær.

- De er mer enn bare ekle. Vi ønsker ikke snegler som kan bære med seg smitte i nærheten av urter og grønnskaper som man spiser, sier Omdal.

Bekjempelse

Hageselskapet Ørland, eller hagelaget som de ofte kalles på folkemunne, går sammen med Ørland kommune og Ørland sparebank om Aksjon brunskogsnegl.

- Vi deler ut nemaslug-pulver 24. mai og noen flere ganger i løpet av sesongen, sier Omdal.

Nemaslug består av nematoder, som er små parasitter. De er ifølge Bioforsk ufarlige for mennesker, og tar effektivt knekken på snegler på under en centimeters lengde. Behandlingen viser liten effekt på voksne snegler.

Klipping og plukking

Omdal sier at man effektivt tar brunsneglene ved å klippe dem i to.

- Rett bak hodet fungerer godt. Der ligger mange av de vitale delene av sneglene, sier Omdal.

Ellers kan man plukke dem og samle dem i en bøtte uten annen mat for så å ta knekken på dem.

Salt og feller

Snegler skrumper inn og dør i kontakt med salt. Omdal forteller at en liten klype salt er nok for å ta et stort eksemplar.

- Finsalt fungerer godt. De går rett og slett i oppløsning, sier hun.

Eller man kan sette opp feller for å ta sneglene.

- Jeg blander nemaslug i lettkokt havregrøt. Setter man det i en skål under en plastbeholder med to små åpninger kommer sneglene inn og spiser. Samtidig kommer ikke katter og andre inn i beholderen slik at det ikke blir søl. Det finnes mange hjelpemidler og strategier for å bekjempe sneglene. Det viktigste er at man gjør noe med dem, sier Ellisif Lund Omdal.