«18 kommuner er bekymret for at Domstoladministrasjonen nå ønsker å bruke en naturlig og normal bemanningsendring ved Fosen tingrett som argument for å svekke eller redusere kompetansen og kapasiteten ved Fosen tingrett. Vil statsråden be Domstoladministrasjonen avvente kommisjonens rapport i 2020, og be om at ny sorenskriver ved Fosen Tingrett blir tilsatt», sprute stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø (Ap).

Justisministeren svarer at Domstoladministrasjonen (DA) selv har vedtatt at felles ledelse skal vurderes hver gang det blir en ledig stilling som domstolleder i en tingrett.

Men han nevner ikke Fosen tingrett i sitt svar på spørsmålet om tingretten.

Prosessen

Fosna-Folket har tidligere omtalt prosessen som nå pågår rundt fremtiden for Fosen tingrett. I forbindelse med at dagens sorenskriver i Fosen tingrett, som er domstolleder, ønsker å gå tilbake til å jobbe som tingrettsdommer, vurderer DA å slå sammen ledelsen for Fosen tingrett med ledelsen for Sør-Trøndelag tingrett, som ligger i Trondheim.

Alle kommunene på Fosen og i Orkdalsregionen står bak en felles uttalelse der de sier at de ønsker å sikre en helt fullverdig tingrett i Brekstad med egen ledelse. De åtte kommunene som sogner til Fosen tingrett får full støtte fra ti andre kommunen i regionen.

De sier at felles ledelse oppleves som første skritt mot nedleggelse av Fosen tingrett.

-Administrativ beslutning

Leirtrø stilte skriftlig spørsmål til justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara om Fosen tingrett. Ministeren svarer at forsvarlig og hensiktsmessig administrasjonen av domstolene er et administrativt ansvar.

«Etter domstolloven er det Domstoladministrasjonen som skal sørge for at den sentrale administrasjonen av domstolene skjer på en forsvarlig og hensiktsmessig måte.» skriver han i sitt svar til Leirtrø.

«Domstoladministrasjonens styre kan fastsette at to eller flere domstoler skal ha felles domstolleder, jf. forskrift om felles faste dommerstillinger § 3. Felles ledelse av domstoler er et virkemiddel for å øke fleksibiliteten, bedre utnyttelsen av ressursene og redusere sårbarheten i domstolene.» skriver Wara.

- Skal vurderes

Videre skriver justisministeren at DA i sitt styre har vedtatt at felles ledelse skal vurderes når det blir ledig en stilling som domstolleder i en tingrett.

Det innebærer at DA skal vurdere å slå sammen tingretter hver gang en domstolleder pensjonerer seg, eller sier opp stillingen sin.

«Jeg har tiltro til at en eventuell beslutning om felles ledelse gjøres i henhold til ovennevnte forskrift, og jeg har tillit til Domstoladministrasjonens vurderinger.» skriver Wara.

Sorenskriver Marit Holand i Fosen tingrett sier at domstolledere får tilbud om å slippe seg ned til å bli vanlig dommer etter å ha ledet en domstol i et visst tidsrom og ved tilfredsstillelse av et alderskrav.

Hun har meldt inn sitt ønske om en slik rolleendring for å bli tingrettsdommer i Fosen tingrett. Det utløste DAs pågående runde om felles ledelse for Fosen og Sør Trøndelag tingrett.

- Det må være et press på alle dere som domstolledere at karrierevalg kan få konsekvenser for organiseringen av hele retten.

- Det har jeg ingen kommentar til, svarer Holand.

- Sniksentralisering

Leirtrø sier hun synes svaret fra justisministeren er underlig.

- Det er rart at man har satt ned et utvalg for å se på domstolstrukturen frem til 2020 for så å vurdere strukturen hver gang en domstolleder går av, sier stortingsrepresentanten.

- Det er en sniksentralisering uten å vurdere situasjonen for Fosen eller de andre tingrettene. Argumentasjonen til de tillitsvalgte og kommunene for hvorfor Fosen tingrett bør stå alene er veldig god, sier Leirtrø.

- Politisk spørsmål

Leirtrø sier argumentasjonen fra Wara viser at han er positiv til sammenslåing.

«Felles ledelse av domstoler er et virkemiddel for å øke fleksibiliteten, bedre utnyttelsen av ressursene og redusere sårbarheten i domstolene.» skriver Wara.

- Samtidig viser han til administrasjonen. Utsagnene der han sier sammenslåing generelt er bra viser egentlig noe annet. Det er et politisk spørsmål å fastlå antall politikammer og domstoler, mener hun.

- Domstoladministrasjonne ville tatt et politisk signal fra ministeren med i utredningen. I stedet for å si at han skal se på saken, er dette et nedslående svar fra ministeren.

- Jeg har sendt saken over til Arbeiderpartiets justisfraksjon på Stortinget og våre rådgivere. Det kan også være aktuelt å stille spørsmål til ministeren om hva dette betyr, sier Kirsti Leirtrø.

I protokollen fra sytremøtet i DA 16. april står det at den pågående prosessen om felles ledelse mellom Fosen og Sør Trøndelag tingretter vil være tema for styremøtet i DA i juni. Dette er berammet til 11-12. i Domstoladministrasjonens lokaler i Trondheim.