Lokaloppgjøret mellom Åfjord og Bjørgan er normalt årets begivenhet på Bessaker stadion, men helgas utgave ble et aldri så lite mareritt for hjemmelaget. Bjørgan, som var Fosens beste lag for noen sesonger siden, ble direkte grillet av Åfjord som viste meget god form. Bjørgan-trener David Bessaker Monkan innrømmer at kampen ikke gikk så bra.

- Vi stilte meget redusert på grunn av konfirmasjoner og andre gjøremål, sier treneren.

Han mener at det nærmest er kunstig at Bjørgan enkelte ganger har vært bedre enn Åfjord.

- Nå er vektbalansen der den bør være. Åfjord har sikkert fem ganger så mange aktive spillere i systemet. De har en annen økonomi og fasiliteter. De skal være sterkere. Vi har aldri hatt noe mål om å være Fosens beste lag. Likevel har vi vært det noen ganger, sier Monkan.

- Vi setter trivselen og kameratskapet i høysetet, og så plukker vi poeng når vi har en mulighet. Mot Åfjord var vi sjanseløse, men det går da flere «tog», legger han til.

Klasseforskjell

I første omgang var det stort sett bare ett lag på banen. Åfjord, med spillende trener Magne Staven Larsen i godt slag, gav aldri hjemmelaget en sjanse til å være med i kampen om poengene. Allerede etter tre minutter satt den første ballen i nota bak Nils Håkon Hansen i Bjørgan-målet. Kenneth Valleraunet satte ballen i mål med et skudd fra 16-meter, utenfor keeper Hansens rekkevidde.

Åfjords Magne Staven Larsen var vanskelig å stoppe for Bjørgan-forsvaret. Foto: Kåre Petter Sundet

Etter dette pøste Åfjord på og Bjørgangutta ble stort sett løpende etter, eller i mellom, under angrepsbølgene. 0-2 kom etter halvtimen, og det var Kristoffer Brunes Flenstad som satte inn den. 0-3 besørget Ørjan Børmark-By like før pause.

Bjørgan med igjen

Andre omgangs forløp ble noe annerledes. Bjørgen kjempet seg inn i kampen gjennom sterkt forsvarspill og aggressiv jobbing på midtbanen. Men det ble liksom ikke noe resultater av den harde jobbinga.

Åfjord la seg bevisst eller ubevisst noe bakpå, og opprettet forsvarslinja like innom midtstreken. Bjørgan fikk derfor begrenset med rom å spille i. De klarte heller ikke å dra seg rundt fra sidene med påfølgende innlegg. Nei, dette var ikke Bjørgans angrepsrekke sin dag.

Bjørgans Mohammed Sido Mustafa fikk et par sjanser til å lure Åfjords målvakt Jan Magne Nilsen, men den gikk ikke. Foto: Kåre Petter Sundet

Det ble faktisk en enkel oppgave for Åfjords forsvar og målvakt Jan Magne Nilsen. Vi noterte faktisk ikke en eneste vanskelig inngripen av Nilsen i andre omgang til tross for at Bjørgan hadde ballen mye mer enn før pause.  Før pause måtte Nilsen trå til et par tre ganger, og en ball var vel innafor streken også, men sistemann på ballen ble avblåst for offside.

Brassespark

Litt over halvveis i 2.omgang kom scoringen som  trolig blir å regne som årets mål på Bessaker stadion denne sesongen. Ørjan Børmark-By fikk stå helt alene på spissen av fem-meteren da et langt innlegg fra motsatt side kom duppende ned mot Åfjord-spissen.

Ørjan Børmark-By var en meget aktiv og truende spiss hos Åfjord. Foto: Kåre Petter Sundet

Om Ørjans kanonskudd på direkten skal kalles et «brassespark» kan vi jo diskutere, men både fotograf og kameraets autofokus hadde problemer å henge med da ballen «fauk» i mål.

Flere stjerner

Flere enkeltspillere utmerket seg, spesielt hos Åfjord. Mot slutten var Magne Staven Larsen favoritt til kampens tre stjerner med Ørjan Børmark-By hakke i hel, men måten Ørjan satte inn sin siste «goal» på må bare honoreres. Den scoringen var verd en hel stjerne alene. Sterk kamp også av Thomas Kvernland Strand og Mikael Staven Larsen.

Hos Bjørgan kom forsvaret og midtbane i fokus, og begge midtstopperne hadde en spesielt tøff kamp. Normalt skulle tre stjerner ha gått til David eller Knut-Johan Monkan, men denne gangen lar vi Odin Harsvik spise nesten hele kaka alene.

Kanskje overraskende for noen, men i denne kampen fortjener han oppmerksomhet. Odin er sikkert ikke den best trente på laget, og han er heller ikke den raskeste eller mest teknisk begavede, men måten han gikk inn i dueller på, og «timingen» han la inn for å ta ut farlige angripere, var knallbra.

Bjørgan-trener David Monkan reagerer på omtalen av Harsvik.

- Han er en av våre beste spillere og har vært det i mange år. Han er både rask, sterk, har god fysikk og gir alltid hundre prosent. Og ikke minst: Han stiller alltid opp når han har mulighet. Han er en spiller som jeg som trener setter enormt stor pris på. Omtalen av ham, og det at det kommer overraskende på folk at han var best, tar jeg stor avstand fra. Jeg uttalte før kampen at Knut-Johan og Odin kom til å bli to av våre viktigste, og det fikk jeg tydeligvis rett i, sier han.

Knut-Johan Monkan var ofte i dueller og han måtte kjempe for å holde åfjordingene unna livet. Denne gangen Magne Staven Larsen. Foto: Kåre Petter Sundet