- Når en stortingsrepresentant stiller skriftlig spørsmål til en statsråd, har statsråden sju dager på å svare. Jeg er spent på hva justisministeren svarer når jeg stiller et så konkret spørsmål, sier stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø (Ap).

Onsdag stilte hun spørsmål til Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara om fremtiden til Fosen tingrett.

«Vil statsråden be Domstolsadministrasjonen avvente kommisjonens rapport i 2020, og be om at en ny sorenskriver ved Fosen tingrett blir tilsatt?» spør Leirtrø.

Dermed venter hun et klart svar.

Samlet region

Domstolsadministrasjonen (DA) utreder om det er aktuelt å etablere en felles ledelse for Fosen tingrett og Sør-Trøndelag tingrett i forbindelse med at dagens sorenskriver ønsker å trappe ned sitt administrative arbeid for å fungere som vanlig tingrettsdommer.

De åtte kommunene som sogner til Fosen tingrett i dag får full støtte fra ti kommuner til i ønsket om å sikre en helt fullverdig tingrett i Brekstad. Alle de 18 kommunene i Orkdalsregionen og Fosen regionråd til sammen stiller seg bak et felles opprop mot å slå sammen Fosen og Sør-Trøndelag tingretts ledelser.

Felles ledelse oppleves som første skritt mot nedleggelse av tingretten.

- Viktig samling

Leirtrø henviser i sitt spørsmål til justisministeren to ganger til at de 18 kommunene står sammen bak sine synspunkter.

- Jeg synes det er bra at det kommer en klar og tydelig felles uttalelse fra Fosen regionråd som Orkdalsregionen også stiller seg bak. Det er en viktig samling av hele regionen jeg henviser til, sier Leirtrø.

- På vårt årsmøte gikk Trøndelag Arbeiderparti enstemmig inn for å opprettholde Fosen tingrett og Namdal tingrett. Men dette er tverrpolitisk. Her står alle samlet bak meldingen om at tingrettens tjenester er viktig å ha nært på der fosningene bor, sier stortingsrepresentanten.

Konkret

Leitrø sier det er mye hun kunne tatt inn i sitt spørsmål som hun ønsker svar på.

Hvorfor er det en liknende administrativ nedleggelsesprosess som står på trappene som den samme runden regjeringen stoppet ved å sette ned domstolskommisjonen, som skal lage ferdig en helhetlig rapport om domstolsorganiseringen i 2020?

- Det er helt klart at nedlegging av tingretten er et politisk spørsmål. Det er mange flere ting jeg kunne spurt om, men da får man ofte svar på deler av det man lurer på, men ikke hovedpoenget, forklarer Leirtrø.

- Derfor har jeg stilt et så konkret spørsmål som mulig for å prøve å få en tydelig avklaring om fremtiden for tingretten, fortsetter stortingsrepresentanten fra Ørlandet.

Ta videre

Dersom Leitrø ikke får noe klart svar som garanterer for tingrettens fremtiden på Fosen, med egen ledelse og sorenskriver, sier hun at det kan være aktuelt å ta saken videre.

- Da kan jeg ta opp spørsmålet i spørretimen hvor det er anledning for å få tydeligere svar. Hva er vitsen med domstolskommisjonen om man skal legge ned domstoler før den har gjort seg ferdig, spør Leirtrø.

- Det vil være en ansvarsfraskrivelse å legge ned tingretten administrativt. Felles ledelse for tingretten er første steget i en slik prosess. Det er et politisk spørsmål, akkurat som politireformen har vært, mener hun.

- Jeg er spent på hvilket svar jeg får i løpet av uka. Jeg håper at justisministeren svarer med å si at sorenskriverstillingen selvfølgelig skal lyses ut, sier Kirsti Leirtrø.