Etter over ett år med planlegging har russetida endelig kommet for gjengen i «Voltage» ved Fosen videregående skole. De har allerede lagt bak seg over en uke med fest og rulling, og selv om tilværelsen som russ tar på, er gutta klare for mer i dagene fram mot 17. mai.

Elektrofag

– Flere av oss har festet hver dag i en uke. Vi kjenner det på kroppen, og mange har blitt syke og forkjølet underveis, forteller Marius Bakken (17) lattermildt.

Han er en av de totalt åtte medlemmene på russebilen «Voltage», der flesteparten er avgangselever ved elektrolinja.

Det er onsdag og sola steker på himmelen. Ved Fosen videregående skole har flere av russen tatt tidlig helg, og ligger ute på plena og slapper av.  Livet som russ kan neppe bli bedre.

– Vi har hatt det veldig artig så langt. Vi har rullet og festet. I kveld skal vi inn til Trondheim på Marinen. Det blir nok mye folk der, sier Marius Bonvik (18).

Gjengen har planalgt russetida i over ett år. Foto: Ina Marie Haugen

Navn og konsept

Navnet på russegruppa deres ble til allerede for ett år siden, da gjengen var samlet for å planlegge russetida. Det tok ikke lang tid før de ble enige.

– Vi fant ut at «Voltage», som betyr spenning, passet bra ettersom vi går elektro, forteller Mathias Bakken (17).

Før mai gikk til de til innkjøp av gammel Volkswagen Caravelle med ni seter for å lose dem gjennom russetida. Bilen ble brukt av russekullet før dem, og prisen landet på 11.000 kroner.

– Vi har ikke gjort noe annet med bilen enn å sette inn anlegg. Vi skulle egentlig lakkere den om, men det ble ikke noe av, forteller Mathias.

Dugnadsarbeid

Gutta har også kjøpt egne hettegensere med logoen sin på. Flere ved skolen har fått laget egne russelåter for gruppen sin, men gjengen i «Voltage» valgte ikke å prioritere det.

– Nei, det koster jo rundt 70.000 kroner for en låt. Da måtte vi hatt mange dugnader, og det orket vi ikke, sier Sebastian Sztryloch (17), og forteller at guttene likevel har hatt noe dugnadsarbeid for å finansiere deler av russetida.

– Vi har solgt sokker, forteller de.

Det er fortsatt ikke særlig utbredt med russebiler og russebusser blant ungdommene på Fosen. Gjengen i «Voltage» er imidlertid glade for at de valgte å legge litt penger i bil.

Russegruppa Voltage består Mads Berg, Mathias Bakken, Marius Bakken, Sebastian Sztryloch, Jørgen Hovd, Marius Bonvik, Sander Svankild og Oskar Sjøli. Foto: Ina Marie Haugen

Fest på fire hjul

– Bilen ble jo ikke så dyr når vi delte summen på åtte stykker. Det er heller ikke hver dag at det er noe som skjer, og da ruller vi og fester i bilen istedenfor, forteller Bonvik.

– Rulling med høy musikk og bare oss gutta har faktisk vært et av høydepunktene i russetida, istemmer Mathias Bakken.

Totalt har gutta brukt mellom fem og seks tusen kroner hver på russetida så langt.

– Det er verdt det. Det er ikke så mye sammenlignet med andre. Akkurat nå bruker vi mest penger på diesel og alkohol. Og mat dagen derpå, sier de.

Ødelagt russeleir

For å ha en plass å henge i russetida laget blå- og svartrussen ved skolen sin egen russecamp ved Klakken i Bjugn. Leiren ble imidlertid ødelagt allerede natt til 1. mai.

– Innen vi kom dit var teltet helt ødelagt og det var sparket hull i bordene. Noe skyldes vær og vind, men noe av det er hærverk, forteller de.

Ettersom skadene på russeleiren var såpass omfattende, går det mest i hjemmefester og rulling i russebilen.

– Det er synd at det ble sånn, men det har jo gått bra likevel, mener de og forteller at russen ved skolen har en egen Snapchat-konto der de avtaler festligheter.

Ti ganger rundt rundkjøringa

– På den måten får alle vite hvor folk henger, og alle blir invitert.

Foreløpig har gjengen kun tatt en russeknute. De er ikke så opptatt av å ta flest mulig knuter for å henge på lua.

– Vi har kjørt ti ganger rundt ei rundkjøring. Men det er den eneste knuta vi har gjort, forteller Bonvik.

En tradisjon som imidlertid ikke går av moten, er russekort. De står fortsatt høyt i kurs blant barna.

– Det verste er hvis du blir spurt om russekort når du er tom. Da blir de lei seg, forteller Sztryloch.

Sebastian Sztryloch og Oskar Sjøli nyter tida som russ. Foto: Ina Marie Haugen

Nyter tida

– Jeg havnet på skolebussen til barneskolen en morgen og da kastet de seg nærmest over meg for å få russekort, ler Bakken.

Fram mot nasjonaldagen skal guttegjengen nyte siste rest av russetida. Det eneste som er spikret og bestemt, er at de skal inn til Trondheim på Lerkendal 16. mai.

Det viktigste er uansett å være sammen og å ha det gøy.

– Vi er veldig sammensveiset, slår de fast.