Det var i september i fjor at politikerne i Bjugn bestilte en utredning for bygging av ny ungdomsskole i Botngård. Botngård skole har i flere år slitt med plassmangel, og ifølge Statistisk sentralbyrås framskrivinger for elevtall vil kapasiteten bli satt under ytterligere press i årene som kommer.

300 elever

Oppdraget for prosjektgruppa har vært å se nærmere på hva som skal til for å få bygd en skole for 300 elever i Alf Nebbs gate, til en prislapp som kan forsvares i kommunens budsjett og økonomiplan. Det har også vært et ønske at skolen skal være ferdig innen høsten 2019.

Prosjektgruppa plukket ut seks mulige tomter for det nye bygget, og av disse anbefaler rådmannen at skolen bygges på «Toppen»-tomta i Alf Nebbs gate. Tomta ligger i øverste del av området hvor dagens Botngård skole ligger.

Rådmannen begrunner tomtevalget med blant annet at kommunen allerede eier den aktuelle tomta, og at tomta er regulert til formålet.

Det stod mellom seks ulike lokaliteter for bygging av ny skole. Rådmannen innstiller på tomt nummer seks, over Botngård skole. Foto: Bjugn kommune

Buss og idrettsfasiliteter

Videre pekes det på at en ny ungdomsskole på «Toppen» vil kunne gi en mer «kompakt» og «effektiv» skolegård.

Ved å bygge skolen på sørsiden av Alf Nebbs gate unngår man også at elevene må krysse veien for å benytte seg av buss og idrettsfasiliteter, heter det i saksframlegget.

Torsdag denne uka skal tomtevalget opp i kommunestyret i Bjugn. Flere av politikerne synes å være enige i at skolen bør bygges på «Toppen».

– Det er ulike meninger innad i partiet, men personlig er jeg positiv til tomtevalget. Imidlertid forutsettes det at grunnforholdene ved «Toppen» er i orden. Det vil være viktig å få avklart, og vi har ei prosjektgruppe som skal se nærmere på det, sier opposisjonsleder Einar Aaland (H).

Samler skolene

Han mener at sentrumsutviklingen i Botngård taler for å samle skolene i Alf Nebbs gate. Fosen videregående skole ligger i samme gate.

– Gata har endret karakter de siste årene, og vi ser at handelssentrum flytter seg ned mot fjæra. Det er positivt for trafikksikkerheten i Alf Nebbs gate. På sikt kan man vurdere om man stenger av Alf Nebbs gate for gjennomkjøring, dersom det primært blir skolebygg der, sier Aaland.

Hvordan den nye skolen skal finansieres er fortsatt ikke bestemt. Ifølge prosjektgruppas utredning vil ny ungdomsskole uten idrettshall og spesialrom koste om lag 138 millioner kroner.

Parallelt med at Bjugn kommune har planlagt skolebygging, har det blitt diskutert om hvorvidt kommunen skal selge aksjene sine i TrønderEnergi AS og FosenKraft AS.  Aksjene skal være verdt flere hundre millioner kroner.

Kommunestyret har foreløpig bedt rådmannen utrede hvilke investeringsbehov og alternative finansieringsmuligheter kommunen har.

Det er et ønske at skolen skal stå ferdig høsten 2019. Illustrasjonsskisse fra Bjugn kommune.

Bekymret for økonomien

– Jeg er alarmerende bekymret for økonomien i det som blir nye Ørland kommune. Vi kommer til å få en uhåndterlig gjeld, da behovet for investeringer innen helse og skole er stort. Slik jeg ser det kan vi enten ta opp lån og sette oss selv i vanskelig situasjon i framtiden, eller vi kan realisere verdier. Det er som å velge mellom pest eller kolera, mener Einar Aaland (H).

Han frykter at ytterligere låneopptak i de to kommunene vil resultere i eiendomsskatt etter fusjonen. For å unngå dette, mener Aaland blant annet at realisering av verdier for å bygge skole kan være et nødvendig onde.

– Et tredje alternativ vil være å la være å investere i ny skole, og det er i realiteten ikke et alternativ. Behovet for ny skole i Bjugn er for stort, sier Aaland.

Eier tomta fra før

Rådmannens innstilling får støtte også av varaordfører Hans Eide (Sp) og Marthe Rødsjø (SV).

– Senterpartiet skal diskutere dette på gruppemøtet mandag kveld, men personlig har jeg sagt hele tiden at den nye ungdomsskolen bør ligge mellom Fosen videregående skole og Botngård skole, sier varaordføreren.

– Vi vil gå inn for å støtte rådmannens innstilling, blant annet på grunn av trafikksikkerhet og utvikling av felles skolegård. Kommunen eier allerede «Toppen»-tomta, og den er allerede regulert til formålet, sier Marthe Rødsjø (SV).

Varaordføreren mener motstanden mot å selge aksjene i FosenKraft AS er så betydelig at man bør se på alternative løsninger til finansiering.

– Flere usikkerhetsmomenter

– Foreløpig er motstanden stor, og da er det eventuelt salg av aksjer i TrønderEnergi AS eller låneopptak som virker mest sannsynlig, sier han.

Rødsjø (SV) er blant dem som er skeptisk til å selge kraftaksjer.

– Vi håper det kommer andre alternative løsninger til finansieringa. Personlig føler jeg meg tryggere på et låneopptak enn et aksjesalg. Økonomien vår er bedre nå, og selv om vi ikke skal tilbake der vi var økonomisk, så mener jeg det er flere usikkerhetsmomenter ved å selge aksjer enn å ta opp lån, sier Rødsjø.

Ordfører Ogne Undertun (Ap) er positiv til Toppen-tomta. Foto: Erik Eikebrokk

Låneopptak

Ordfører Ogne Undertun (Ap) stiller seg også positiv til å legge nyskolen ved «Toppen»-tomta, selv om han også ser fordeler ved andre alternativer.

– Vi har trukket fram «Toppen»-tomta som et alternativ helt fra start, og jeg synes det er mange gode argumenter for å bygge skolen der. For oss har det også vært et poeng å skape noe samdrift med Fosen videregående skole i forbindelse med bruk av kulturhuset og biblioteket. På den andre siden vil elevene slippe å krysse veien for å komme seg til bussholdeplass og gym dersom vi velger «Toppen»-tomta, sier ordføreren.

Undertun mener i likhet med Rødsjø (SV) at kommunen vil kunne håndtere et eventuelt låneopptak for å skaffe finansiering.

Bør ikke blandes

– Ja, slik som utviklinga er nå. Det skal vi klare. Slik jeg ser det er det ikke behov for å blande sammen salg av kraftaksjer og finansiering av ny skole. Et eventuelt salg av kraftaksjer bør vurderes på egen kjøl, sier Undertun.