- Vi i Roan må ha lov å si at vi bor i en utkant av Trøndelag. Det gjør meg ikke mindre optimistisk av den grunn. Vi ligger midt i det blå matfatet og det er vår store styrke. Trøndelag er et nytt fylke. Umiddelbart har jeg ikke merket så stor forskjell med den nye fylkeskommunen. Både regionalt og nasjonalt må Fosen stå mer samlet for å bli hørt. Det gjør vi også, sier Roan-ordfører Einar Eian (H) i en av pausene på Trøndelag fylkeskommunes aller første konferanse om plan og politikk i Trøndelag etter fylkessammenslåingen.

Trøndelag fylkeskommune har store planer for sin Trøndelagsplan 2018-30.

Vårt nye fylke er først ut i regionreformen og er med på å kjøre opp løypa for de andre regionene.

Nå meisles strategien for Fosen og felles framtid i Trøndelag ut.

1000 år etter Slaget på Stiklestad

En svulstig video med dramatisk bakgrunnsmusikk og storslåtte bilder av fjord, fjell, fisk, folk og fremtidsvyer runder av med fylkets visjon: «Vi skaper historie».

- Trøndelagsplanen 2018-30 gjelder frem til det er akkurat 1000 år siden slaget på Stiklestad. Vi skal bygge fylket sammen, og da må vi bli godt kjent, introduserer gruppeleder for Arbeiderpartiet på fylkestinget, Anne Marit Mevassvik i det hun ønsker velkommen til konferanse.

fylkesplanen innholder ni mål for Trøndelag som fylke man skal nå før 2030. Den er ute på høring nå. Dagene på Brekstad skal politikerne bruke på å diskutere hva man kan få til fremover.

Anne Marit Mevassvik ønsker velkommen. Foto: Jakob Ellingsen

Fylkenes fremtid

For Trøndelag har et handlingsrom. Samfunnsforsker Jon P. Knudsen har sittet i ekspertutvalget for regionale oppgaver som ligger bak regionreformen og fylkessammenslåingene. Han forteller forsamlingen om status for de ulike regionene i Norge - og hvilke muligheter Trøndelag har for å få til innovasjon og næringsutvikling.

- Det er et vindu nå mens kommunalminister Monica Mæland tenker. Nå kan dere handle. De nye fylkene må selv hoppe frampå å være rikspolitikere i noen måneder. Trøndelag har et nasjonalt forsprang gjennom en frivillig fusjon. Det må man utnytte. ekspertutvalget foreslår at oppgaver for 23,5 milliarder kroner overføres til fylkene, sier Knudsen.

- Om dere ikke lager mer politikk på dette området i løpet av året, kan dere takke dere selv om det ikke blir noe av nye oppgaver for å si det sånn, sier han.

Samfunnsforsker Jon P. Knudsen. Foto: Jakob Ellingsen

Kunnskapsmiljøene ut i regionene

Knudsen sier de nye fylkene er i støpeskjeen, og Trøndelag oppleves som et Norge i miniatyr, med Trondheim som en storby og kunnskaps-motor, kyst med fantastiske muligheter i havbruksnæringen og et innland som sliter med næringsutvikling siden skogbruksnæringen går dårlig for tiden.

- I 2013 fikk fylkene 1,5 milliarder kroner i frie midler. I 2018 er det under én milliard. Det har vært mulig siden økonomien har gått så bra. Man må satse på å bli best i verden på enkelte områder. Mange misunner dere Sintef og NTNU. Det handler om å få spredningseffektene fra kunnskapsmiljøene ut i regionene, sier samfunnsforskeren.

- Satt på spissen har NTNU-miljøet vært bedre for landet enn regionen.

Ressursknapphet

Ordførere og rådmann fra Røros i sør til Høylandet i nord diskuterer hvilken strategi Trøndelag bør ha. Fylkesmannen og fylkesadministrasjonen bidrar med sine perspektiver.

Eian mener det fra Fosens perspektiv er viktig at fylkets satsing ikke bare er i sentrum av det nye fylket.

- Det er klart at det er en knapphet på ressurser. Det er viktig at det må komme ressurser til distriktene. Det er noe Vi jobber med sammen. Jeg tror Fosen blir sett, sier ordføreren i Roan.

Vei

Ressursknappheten spiller inn blant annet i saker om fylkesveier, der et begrenset budsjett skal fordeles over hele Trøndelag.

- Det er mange dårlige veier i landet og i Trøndelag. Da er det viktig at Fosen står sammen. Jeg føler vi er blitt flinkere på å se regionene som helhet. Det som skjer i nabokommunen er positivt for oss, sier Eian.

Et felles Trøndelag kan kanskje være en tydeligere motpol til den befolkningsrike Oslogryta.

- Større fylker er positivt. Fosens 25 000 innbyggere kan vanskelig stille opp mot Oslo. Vi kan bli hørt, men vi er avhengige av et sterkt Trøndelag, sier Eian.

Praten sitter løst rundt bordene når 38 kommuner skal begynne å bli bedre kjent med hverandre og den nye hverdagen i et felles fylke. Foto: Jakob Ellingsen

Håndtere selv

Knudsen sier han tror fylkene vil ha et problem om Løvebakken ikke fører flere oppgaver over til de nye regionene.

- Spørsmålet blir om det er behov for tre administrative nivå i landet, sier han.

Eian tror for Roans del at regionene kunne løst mange av fylkets oppgaver bedre selv.

- Min personlige mening er at vi kunne klart oss uten fylkesnivået. Jeg tror vi som regioner kunne håndtert de fylkeskommunale tjenestene bedre selv. Det er vanskelig å komme med noen fasit nå på hvordan de nye, større fylkene vil fungere. Regionene innad i fylkene må fungere godt sammen, sier ordføreren.

- Jeg er ikke komfortabel med saksbehandlere som ikke har sett områdene i sakene de behandler selv. Nå i starten av det nye fylket har de vært ganske flinke til å reise. Jeg er spent på om det følges opp. Rassikring langs veiene er et godt eksempel på at selvsyn er avgjørende, sier Einar Eian.