Det var store øyne og opprømte blikk da bonde Andreas Ledsaak ledet vei inn til fjøset sitt i Ørland. Hakk i hæl fulgte barn fra barnehagene Læringsverkstedet Ervika i Bjugn og Futura barnehage i Ørland. Onsdag var de invitert hit for å se hvordan hverdagen arter seg på gård.

Fascinert av melkeroboten

Andreas Ledsaak driver økologisk melkeproduksjon på gården sin i Ørland, og her har han i snitt 55 melkekyr. På gården er det også høner og kaniner. For Lucas Andre Veie Dalsaunet (5) fra Bjugn var det særlig kuene som var det store trekkplasteret.

– Kuene er så fine. Det artigste var å se når kua ble melket. Da kunne vi se på jura, forteller Lucas etter en omvisning i fjøset.

Melkeroboten var et fascinerende skue. Kyrne står i kø for å bli melket, og på vei ut får de en godbit. Inne i fjøset lå det også en kalv.

– Mammakua kom inn til babykalven for å gi han mat, men kalven ville ikke ha mat likevel, sier Lucas.

Skaper blest

Landbruksforhandlingene nærmer seg med stormskritt, og det var i den anledning at bondelagene i Ørland og Bjugn ville invitere barnehagene på gårdsbesøk. Akkurat nå pågår såkalt aksjonsuke, der bondelagene er ute og skaper blest rundt norsk landbruk.

Andreas Ledsaak er leder for bondelaget i Ørland.

– Vi ønsker å synliggjøre hvor maten vi spiser kommer fra. Mange barn i dag har aldri vært på gård før, sier Ledsaak.

– Det er viktig for oss å bygge et positivt omdømme for norsk landbruk, og vise hvordan vi produserer ren, trygg og lokal mat, sier Laila Veie, leder for bondelaget i Bjugn.

Hele landet i bruk

Bondelaget sender inn sine krav til Regjeringen 25. april. For Veie og Ledsaak er tema som jordvern, selvforsyning og rekruttering i landbruket særlig viktig.

– Matjord er ikke ledig areal som man bare kan forsyne seg av. Her produseres det faktisk mat til mennesker. Man må diskutere hvilken plass landbruket skal ha i et presset område som Ytre Fosen, sier Ledsaak.

– Vårt viktigste krav er at hele Norge blir tatt i bruk. Norsk mat på norske ressurser er nøkkelordene, slår de fast.

– Kua var skikkelig brun

I tillegg til en omvisning i fjøset for å hilse på kuene, fikk barna fra barnehagen også servert vafler og ei tegnebok illustrert med både dyr, traktor og alt som hører gårdslivet til.

Ida Engum (3) synes det var stor stas å være på gårdsbesøk. Kanskje blir det bonde av treåringen en gang i framtida.

– Jeg liker kaniner og kuer. Kua var skikkelig brun. Og søt. Jeg skal ha griser og hester på gården min, sier Ida.