«En nedbygging av kapasitet og tilbud ved Fosen tingrett, med nedleggelse som mulig konsekvens, vil være hemmende for maksimal utnyttelse av vekstpotensialet i kystregionen. En slik utvikling vil være uønsket også i et større perspektiv, både samfunnsmessig så vel som privat- og sosialøkonomisk. Samfunnsregnskapet vil, slik vi ser det, bli unødig belastet ved bortfall av deler eller hele tjenesteleveransen fra Fosen tingrett.» skriver Fosen regionråd i sin uttalelse til Domstolsadministrasjonen (DA).

Slik Fosna-Folket tidligere har skrevet, vurderer DA om det er aktuelt å etablere en felles ledelse for Fosen tingrett og Sør-Trøndelag tingrett i forbindelse med at dagens sorenskriver ønsker å trappe ned sitt administrative arbeid for å fungere som vanlig tingrettsdommer.

De åtte kommunene som sogner til Fosen tingrett i dag får full støtte fra ti kommuner til i ønsket om å sikre en helt fullverdig tingrett i Brekstad.

Felles ledelse oppleves som første skritt mot nedleggelse av tingretten.

Kommisjon

Regjeringen har satt ned en domstolkommisjon for å utrede domstolstrukturen for fremtiden. Kommisjonen skal legge frem sin rapport i løpet av 2020.

I «særlige tilfeller» kan DA vurdere endringer i strukturen av landets domstoler før kommisjonen er ferdig med sitt arbeid. De 18 kommunene som står bak felles uttalelse mener avgangen av sorenskriveren ved Fosen tingrett ikke må regnes som et slikt tilfelle.

«Fosenkommunene er bekymret for at DA nå ønsker å bruke en naturlig og normal bemanningsendring ved Fosen tingrett som argument for å svekke eller redusere kompetansen og kapasiteten ved Fosen tingrett.» heter det i uttalelsen kommunene på Fosen og 12 til står bak.

«Fosenkommunene vil på det sterkeste be om at DA avventer mulige endringer inntil Domstol kommisjonens arbeid med å utrede framtidig domstolstruktur er ferdig. Videre ber vi DA akseptere at ansatte må kunne ønske å få aksept for endring i sin jobbsituasjon, uten at dette kan eller skal brukes som argument for strukturelle endringer som får konsekvenser for andre ansatte og publikum/kunder.» heter det også i brevet.

Sak for Stortinget

Kommunene påpeker at utredningen for hvor mange domstoler det er behov for i landet og hvor de bør ligge fra 2000-1 besluttet at Fosen tingrett skulle bestå. Hovedgrunnen bak dagens løsning var geografien og avstandene til nærmeste tingrett.

«Geografien har ikke endret seg. Avstandene er de samme i dag. Det nye må eventuelt være at behovet for disse domstolene er sterkere enn før, hensett den sentraliserende utviklingen i samfunnet generelt. Justissektoren er i endring, bla med full digitalisering for behandling av straffesaker.» skriver Fosenkommunene.

«Domstolstrukturen er et så viktig tema at vi mener det i siste instans er Stortingets oppgave og ansvar å behandle innholdet i rapporten som er ventet i 2020.»

- Lys ut stillingen

Kommunene setter søkelys på at DAs egne statistikker viser at de regionale tingrettene leverer bra på områdene de måles på, som ressurs- og tidsbruk per sak og økonomi.

«Det er med andre ord ikke noe å utsette på dagens produksjon og dagens ressursinnsats.» skriver kommunene.

«Fosenkommunene anmoder DA om at man så snart det er mulig utlyser stillingen som sorenskriver ved Fosen tingrett, og arbeider for å legge til rette for at nevnte tingrett i framtida har en bemanning som sikrer nødvendig kompetanse og kapasitet til å løse dagens og morgendagens oppgaver på en betryggende, effektiv og tillitsvekkende måte.» heter det videre i brevet.

Foto: Jakob Ellingsen

- Sterkt kritikkverdig

Dersom ledelsen i Sør-Trøndelag tingrett slås sammen med ledelsen i Fosen tingrett vil det ha skjedd rent administrativt gjennom Domstoladministrasjonen, ikke en politisk behandling i justis- og beredskapsdepartementet eller i Stortinget.

- Prosessen der man har satt ned en domstolskommisjon og ikke lar den få gjennomføre sitt arbeid er sterkt kritikkverdig, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) når formannskapet diskuterte saken torsdag.

- Det er bra at så mange er med på å sette trykk på denne saken. Det er ikke tvil om at dette også er en politisk sak. Arbeiderpartiet har tatt med denne saken til fylkesårsmøtet vårt i Trøndelag og fått en klar uttalelse om Fosen tingrett og tilsvarende for Namdal tingrett, sier Gunnhild Tettli (Ap).

- Jeg håper flere partier også jobber hardt med denne saken. Vi vet at i staten så skjer ting raskt. Jobben må skje nå. Administrativt må bare noen bestemme seg så er det avgjort. Signalet fra DA er kraftig. Det er første steg i en nedleggelse. Mister man lederen så smuldrer mye raskt bort, sier Roy Hoøen (Sp).

Flere kommuner har sendt inn egne uttalelser i tillegg til å stille seg bak uttalelsen som 18 kommuner står bak i fellesskap.

DA har bedt om å få svar fra interessenter innen 20. april.

I tillegg til Fosens seks kommuner, sokner Hitra og Frøya i dag til Fosen tingrett, og ønsker å gjøre det også langt inn i fremtiden.