Det var tirsdag at Arnstad stilte spørsmålene i en skriftlig henvendelse, som går via Stortinget og videre til forsvarsministeren.

- Viktig bruker og bidragsyter

- Vil statsråden sørge for at Forsvaret som viktig interessent bidrar til å realisere et prosjekt om vannledning og framføring av vann til Tarva i Trøndelag, spør Marit Arnstad (Sp) i brevet.

I begrunnelsen utdyper Arnstad at deler av øygruppa og havet rundt er stilt til disposisjon til Norges kampflybase. Forsvaret benytter også Vågan skytefelt på Tarva. Totalt er det snakk om 383 kvadratkilometer som er båndlagt.

- Forsvaret er altså en viktig bruker og bidragsyter til Tarva-samfunnets eksistens. Forsvaret har imidlertid så langt bare vært villig til å bidra med et antall vannavgifter for å sikre drift av vannanlegget, men ikke å bidra med midler i form av avbøtende tiltak til å finansiere vannledningen som Bjugn kommune arbeider med, skriver hun.

11 millioner kroner for vannledning

Pressevakt i Forsvarsdepartementet, Ann Kristin Salbuvik, opplyser til Fosna-Folket at statsråden skal gi et skriftlig svar innen seks virkedager. Arnstad håper brevet vil føre til en bedre dialog mellom de involverte partene i saken.

- Jeg synes det er nødvendig at statsråden svarer på dette. Det bør være i Forsvarets egen interesse, men også en felles interesse, å få til et spleiselag. Forsvaret får mulighet til å bruke en stor del av arealet på Tarva, og da er det naturlig at de også bidrar, sier Arnstad (Sp) til Fosna-Folket.

Arnstad (Sp) ble anmodet til å ta opp saken av varaordfører Hans Eide (Sp) i Bjugn kommune under fylkesårsmøtet til Senterpartiet i februar i år.

Det har flere år vært et ønske om å skaffe rent drikkevann til fast- og fritidsboende på øya. En ti kilometer lang vannledning fra fastlandet på Nes og ut til øya er anslått til i overkant av 11 millioner kroner.

- Nå ligger det an til at vi bygger vannledningen uansett, men det hadde vært fint dersom Forsvaret, som har fått så store fordeler i havet vårt, kan være med å bidra med finansiering, sier Eide.

Fra skytefeltet Forsvaret disponerer på Tarva. Foto: Erik Eikebrokk

Kan skape mer «goodwill»

Gårdbruker Ole Johnny Barseth er blant de titalls fastboende som bor på Tarva. Barseth synes det er positivt at Arnstad utfordrer Forsvaret til å bli med på et spleiselag.

- Vi blir kjempeglade dersom Forsvaret ønsker å bidra med finansiering. Vi er klager ikke over Forsvaret her ute, og de har bidratt i ulike prosjekter opp gjennom. Men det er klart at det medfører litt bråk og støy for oss som bor her. Et bidrag til vannledningen kan være med på å skape litt mer «goodwill», sier Barseth.

Både fastboende og de rundt femti fritidsboende er selv i gang med å samle inn penger til bygging av vannledning. Etter dialog med kommunen ble det bestemt at beboerne skal legge en million kroner i potten for å komme ett skritt nærmere realisering.

Samler inn penger

- Vi har savna vann her i alle år, og føler ikke vi har fått noe særlig gehør. Det er klart det er tungvint å bære med seg vanndunker fra fastlandet, og vi føler oss nesten som et lite u-land. Det er tre gårdsbruk her, og for oss ville det betydd enormt mye å få rent vann hit. For dyra sin del også, forteller Barseth.

Ifølge gårdbrukeren er betalingsviljen til stede blant både innbyggere og fritidsboende, selv millionen som skal samles inn fordeles utover et relativt lavt antall hus.

- Hvis vi regner med at det er 40 abonnenter, blir det 25.000 kroner per abonnent i engangssum til kommunen. Det er velvilje blant folket, men noen er kritiske, og det forstår jeg. Samtidig vil rent drikkevann ha en betydelig innvirkning på verdien på hytter og hus på Tarva, sier Barseth.

F.v: Grunneiere Ann Jorun Grøttan og Ole Johnny Barseth, Laila Marie Sorte, i fylkesmannen, Berit Andresen fra landbrukskontoret Ørland/Bjugn og Anders Mona i fylkesmannen på befaring sist uke. Foto: Fylkesmannen i Trøndelag

1. juni er frist

Mandag ble det kjent at Fylkesmannen i Trøndelag er villig til å spytte inn 100.000 kroner i potten til innsamlinga. Midlene kommer fra ordninga med utvalgte kulturlandskap, som Tarva er en del av. Dermed er det 900.000 kroner som gjenstår fra innbyggerne før 1. juni, som er satt som foreløpig frist.

- Det er godt å se at ballen begynner å rulle, slår Barseth fast.