- Jeg er spent og gleder meg til å komme i gang. Jeg har møtt som vara i kommunestyret tidligere, men ser fram til å bli fast representant, sier Marthe Rødsjø (SV).

Rødsjø tar over SVs plass i kommunestyret etter at Mette-Mari Leseth-Holm (SV) trakk seg som politiker av hensyn til jobb og egen helse i slutten av mars.

Velferd og pensjon

Rødsjø bor i Hagenberget, mellom og Botngård og Karlestranda, og studerer til å bli i bioingeniør i Trondheim på siste året.

Rødsjø ble engasjert i Sosialistisk Ungdom (SU) for fem år siden, og var med på å stifte Fosen SU tilbake i 2013. I kommunevalget 2015 var hun SVs førstekandidat i Bjugn, og har fungert som vararepresentant i kommunestyret.

- Jeg fant tidlig ut at det var SVs politikk som passet meg best. Det er der jeg føler meg mest hjemme, sier Rødsjø.

- Jeg er opptatt av at vi skal ta vare på de som sliter i samfunnet vårt, bevare velferdsstaten, og sørge for gode arbeidsvilkår og gode pensjonsordninger, forteller hun om fanesakene sine.

Kraftaksjer

I Bjugn er det flere hete politiske poteter som skal behandles framover, blant annet et mulig salg av kommunens kraftaksjer i TrønderEnergi AS og FosenKraft AS for å finansiere investeringsbehovene i Bjugn. Aksjene er verdt flere hundre millioner kroner.

Kommunestyret har foreløpig bedt rådmannen utrede hvilke investeringsbehov og alternative finansieringsmuligheter kommunen har.

- Jeg er generelt skeptisk til salg. Jeg ser ikke at det lønner seg for kommunen på sikt, annet enn at vi får inn ekstra penger akkurat nå. Vi kan ikke risikere å tape arbeidsplasser, som i verste fall kan føre til at folk flytter ut av kommunen. FosenKraft bidrar også tungt inn i lokalsamfunnet, sier Rødsjø.

Finansiering av skole

- Men hva med investeringsbehovet innen skole og barnehage?

- Et salg kan selvfølgelig hjelpe noe akkurat nå, men samtidig er det viktig å se på hvordan et salg vil påvirke oss i det lange løp, svarer Rødsjø som mener det blir interessant å se hvilke alternative finansieringsmuligheter som kommer fram i rådmannens utredning.

Et samlet kommunestyre i Bjugn vedtok i mars å bevilge fem millioner kroner til prosjektering, planlegging og utredning av ny ungdomsskole i Botngård. Hvordan selve skolen skal finansieres er fortsatt uvisst.

- Jeg er spent på hvordan vi skal løse det. Det er ingen tvil om at det behov for å bygge ny skole, for det er jo ikke plass til elevene. Det er svært viktig at vi gir elevene våre en god og trygg skolehverdag, sier Rødsjø.

Sammenslåing med Ørland

Foruten investeringer og kraftaksjer, er også Bjugn i gang med å slå seg sammen med Ørland. Den nye kommunen trer i kraft fra 1. januar 2020.

- Jeg er positiv til sammenslåing og synes det er logisk at de to kommunene slår seg sammen. I prosessen framover tror jeg det er viktig at vi lytter til hverandre, og tenker «oss» i stedet for «vi» og «dere». Vi må jobbe sammen, sier Rødsjø.

Rødsjø vil være en lydhør politiker i Bjugn.

- Jeg skal sette meg godt i sakene, og vite hva jeg stemmer på. Når noen er uenige vil jeg høre motargumentene deres, sier hun.

Støtte

Hun gleder seg til å komme i gang med arbeidet.

- Ettersom jeg har vært vara tidligere vet jeg litt mer om hva jeg går til. Dessuten har jeg flere i Bjugn SV som jeg kan støtte meg på, sier hun.