- Det er umåtelig flott å få ta imot dere og få være forsvarets representant når dere omsider får nyte respekten og anerkjennelsen av å bli hedret med en medalje for deres innsats i Libanon, sier Sjef for 132 Luftving, oberst Hans Ole Sandnes, til de 20 fremmøtte veteranene fra Norges kontingenter til FN-oppdraget i Libanon fra 1978 til 1998.

På Ørland flystasjon ble 20 veteraner hedret samtidig som ytterligere rundt 2300 veteraner også mottok Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner på 31 andre steder i landet.

Markeringen finner sted nesten nøyaktig 40 år etter at Norges bidrag til FN-operasjonen startet og 20 år etter at bidraget ble avsluttet.

F.v: Sjef for 132 Luftving, Hans Ole Sandnes, overrekker Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner til Bjørn Erik Bjerke (medaljen med en stjerne), Leif Hagen (medaljen med to stjerner) og Øyvind Killingberg (med to stjerner). Foto: Jakob Ellingsen

Fred og sikkerhet

I 1978 opprettet FN en midlertidig styrke i Libanon kalt United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) for å bekrefte at Israel hadde trukket ut sine styrker fra sør i landet, men hovedsakelig for å gjenopprette fred og sikkerhet i området og å bistå Libanon med å gjenopprette en fungerende administrasjon i området.

Norge bidro i 20 år med styrker til 1998. I løpet av den perioden har 22 224 norske soldater tjenestegjort i området.

- Det særlig viktige bidraget dere har vært med på, er å gjenopprette internasjonal fred og sikkerhet i Libanon. Fred og sikkerhet er også et viktig sikkerhetspolitisk hensyn for Norge som en liten stat i bunn, sier Sandnes.

F.v: Håvard Fjeldvær, Åsbjørn Tronsgård, Åge Stallvik, Arild Bjørge, Gudmund Brodersen og Gustav Vilhelm Hansen mottar alle Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner. Foto: Jakob Ellingsen

- Norgeshistoriens største medaljeseremoni

UNIFIL er et FN-oppdrag som fortsatt vedvarer selv om Norges bidrag så langt er avsluttet. Bidraget står fortsatt i dag som ett av de største bidragene Norge har gitt til internasjonale operasjoner. I dag er det stasjonert rundt 10 000 fredsbevarende styrker i området som del av UNIFIL satt sammen av ulike nasjonaliteter.

F.v: Terje Fallmyr, Lillian Ervik Jekthammer, Erik Christian Dehli, Svein Moen, Svein Løvik og Johnny Martin Solli mottar alle Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner. Foto: Jakob Ellingsen

I år 2000 ble Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner opprettet for å anerkjenne den innsatsen Norske soldater i utenlandstjeneste gir for å opprettholde sikkerheten og fred på vegne av hele samfunnet.

Forsvaret sentralt omtaler fredagens medaljeseremoni 32 steder i landet som «norgeshistoriens største medaljeseremoni».

- Å opprettholde fred i områder med ufred er det viktigste man kan gi de det gjelder i området. Finnes det en viktigere jobb enn det dere har gjort, spør varaordfører Finn Olav Odde (Sp) som kommunens representant på flystasjonen under markeringen.

- Kjære veteraner. Ære være til dere, som fortjener å takkes.

F.v: Arve Ophaug, Trond Eriksen, Morten Aae, Roar Husby og Jim Andre Aune mottar alle Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner. Foto: Jakob Ellingsen

Gått opp sporet

Sandnes forteller at de 20 veteranene som fikk sine medaljer fredag, i tillegg til inviterte fosninger som har fått utmerkelsen for sin deltakelse i UNIFIL tidligere, har måttet håndtere sterke inntrykk og opplevelser uten den samme støtten til veteraner som er i dag.

- Det er i stor grad deres fortjeneste at den utviklingen der man tilrettelegger og støtter veteraner har kommet på plass. Det som møtte dere i Libanon var i stor grad farligere enn det man visste hjemme i samtiden, sier sjefen for luftvingen.

En blåsekvintett fra Luftvorsvarets musikkorps sto for den musikalske delen av markeringen. Foto: Jakob Ellingsen

- Det er veldig hyggelig å få være vertskap for dere og å få sette pris på dere i dag. Gratulerer med velfortjente medaljer. Diplomet er signert av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i dag, sier Hans Ole Sandnes.

Alle de som ikke tidligere har fått Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner for sin deltakelse i UNIFIL skal etter planen få sine medaljer i løpet av jubileumsåret for operasjonen i år.

Slik ser en en minnemynt som deles ut i sammen med selve medaljen. Amerikanerne kaller den «award coin».
Slik ser en en minnemynt som deles ut i sammen med selve medaljen.