- Når jeg fikk henvendelse med spørsmål på om jeg kunne tenke meg å bli konstituert i jobben tenkte jeg at det er noen som tror jeg kan gjøre en god jobb. Jeg har vært assisterende rådmann i tolv år, og har vært konstituert som rådmann i halvannet år tidligere. Jeg tror jeg vet hva jeg går til, sier Arnfinn Brasø, som er kommunalsjef for plan- drift og landbruk i Ørland kommune og assisterende rådmann i dag.

Slik Fosna-Folket har skrevet, signaliserte Snorre Glørstad tidlig at han ikke var kandidat til jobben som rådmann i nye Ørland kommune. Han går av med pensjon og har sin siste dag på jobb i slutten av april i år.

Torsdag gikk alle i kommunestyret inn for at Brasø skal fungere som rådmann fremover etter at Glørstad går av.

Døgnet fullt

Brasø sier det er mye å gjøre som kommunalsjef for plan- drift og landbruk allerede.

- Det er ikke flere timer å bruke. Døgnet er fullt, sier han.

- Jeg må bruke påskedagene for å tenke på hvordan vi løser oppgavene jeg har i dag som kommunalsjef. Her kan det være flere alternative løsninger og dette må vi drøfte med de andre rundt meg, sier han.

Byggeprosjekt

I dag gjennomfører Ørland kommune investeringsprosjekter med en ramme på nesten 400 millioner kroner. Plan- og driftssjefen har i dag ansvar for disse prosjektene, blant annet de store prosjektene med ny barneskole og Ørland sparebank arena.

- Er det greit å bytte ansvarsområde rett før byggene står ferdige?

- Det er ikke uproblematisk, sier Brasø og ler.

- Men for å være alvorlig så jar jeg tenkt litt på det. Det er store prosjekt jeg har hatt ansvar for i den rollen jeg har som kommunalsjef i dag. Men jeg vil også ha ansvar for at prosjektene blir ferdige innenfor de økonomiske rammene og til rett tid når jeg er konstituert som rådmann.

Innspurten

Han sier det er viktig å finne gode løsninger for de store byggeprosjektene frem mot sommeren.

- Det er alltid hektisk underveis i store byggeprosjekter. Det blir ofte enda mer hektisk i de siste to-tre månedene før byggene skal i bruk, sier Brasø.

- Vi må finne gode løsninger fra Snorre (Glørstad) slutter og frem mot sommeren. Uteområdene skal også stå helt ferdige til august.

Kommunesammenslåing

Kommunestyret behandlet konstitueringen av ny rådmann bak lukkede dører, slik de er pålagt etter kommuneloven.

Møtereferatet viser at alle representantene ønsket at Brasø skulle konstitueres som rådmann frem mot kommunesammenslåingen med Bjugn, der Emil Raaen er prosjektleder og tar over som rådmann for den nye kommunen fra 1. januar 2020.

Arbeiderpartiet og Sv fremmet forslag om at Brasø skulle konstitueres frem til 1. januar 2019.

Høyre, Senterpartiet, Frp og Venstre ønsket at Brasø konstitueres helt frem til 1. januar 2020, samtidig som kommunestyret fortløpende skal vurdere om ansvaret for deler av den administrative organisasjonen skal overføres rådmannen i nye Ørland kommune.

- Det er svært hyggelig at alle i kommunestyret ønsket meg. Det var nesten en forutsetning med enighet for at jeg skulle gå inn i rollen det neste halvannet årene. Om det hadde blitt rundt halvparten for og halvparten mot måtte de nok spurt noen andre, sier Brasø.

- Jeg tror etter hvert som vi jobber med kommunesammenslåingen at vi ser gradvis hvilke deler av organisasjonen det er naturlig at styres fra ledelsen for den nye kommunen. Det går seg til, selv om det er noen formaliteter rundt ansvaret, fortsetter han.

Arbeidsgiver

Alle de kommunalt ansatte får ny arbeidsgiver i den nye kommunen. Sammen med sine kollegaer fra Bjugn, vil den nye kommunen ha nesten 900 ansatte.

- Jeg har snakket med prosjektleder Emil Raaen som blir rådmann i den nye kommunen i dag. Han kjenner Bjugn godt, og ønsker å bli enda bedre kjent med Ørland kommune. Jeg tror han vil besøke oss en del i tiden fremover, sier Brasø.

- Jeg tror det er viktig at vi har et godt samarbeid, han og oss to konstituerte rådmenn. Vi har hatt en kartleggingsfase nå til påske hvor vi har sett på hvordan vi er i dag. Så skal vi over i en ny fase hvor vi ser på muligheter.

Fremover

Brasø sier det som blir nytt i jobben siden sist han var konstituert som rådmann er at kommunen jobber med kommunesammenslåingen samtidig som utviklingen i kommunen er stor.

- Jeg blir trigget av å få lov til å være med på den prosessen vi skal ha fremover. Jeg opplever at det er en god tone og en god dialog i organisasjonene, sier han.

- Når man har som forutsetning at vi skal få til å få til en god kommune, tror jeg resultatet blir bra. Det er viktig for alle innbyggerne i dagens to kommuner og i den felles kommunen i fremtiden, sier Arnfinn Brasø.