- Jeg må jo innrømme at jeg ikke hører noen stor forskjell på F-16 og F-35. Det er ikke sånn at jeg kan si «nå er det F-35. Nå er det F-16». Lyden er dempet, og det gjelder også lyd fra andre kilder, det er jo værhardt her når man bor i fjæra, sier Dagfinn Aune i stua på Uthaug.

Forsvarsbygg skal tilby gratis støytiltak på rundt 1000 boliger i den gule støysonen rundt Ørland flystasjon, slik reguleringen krever.

Enda flere boliger på Ørlandet skal befares.

Nå har Forsvarsbygg levert tilbake den 100. boligen til sin eier etter at boligen er helt ferdig støyisolert.

Stor prosess

Forsvarsbygg har signalisert at de vil tilby befaringer på alle de rundt 1300 boligene i den gule støysonen rundt Ørland flystasjon. Så langt har de befart omtrent 1025.

I januar sendte Forsvarsbygg brev til rundt 200 boligeiere som ikke får tilbud om støytiltak etter befaring siden boligen ikke kommer over lydgrensa.

Av de 1025 befarte boligene er cirka 650 ferdig prosjektert med tanke på hvilke støytiltak de får tilbudt. Cirka 450 boliger er i prosess med gjennomføringen av støytiltak inkludert de nå litt over 100 som er helt ferdigstilt som er tilbakelevert til eierne.

Gul sone

I tillegg til støytiltak i gul sone, får de 176 boligeierne i rød støysone tilbud om støytiltak på sine boliger, men siden støynivået er så høyt må Forsvarsbygg også tilby å kjøpe boligen dersom eierne ønsker å selge.

Så langt har 97 av de 176 boligeierne innløst sine boliger.

Ni nye vindu fordelt på to etasjer og flere sider av huset, ny bekledning på husveggen og ny altandør er på plass hos Dagfinn Aune. Foto: Jakob Ellingsen

Fem dager

Aune sier at hele Ørlandssamfunnet berøres av støyoppgjøret på et eller annet vis siden det er så mange som får besøk av Forsvarsbygg og entreprenører for å vurdere støytiltak. Alle kjenner noen som får tilbud om de ikke gjør det selv.

- For meg tok selve støytiltaket fem dager. Det var så lang tid entreprenøren hadde stipulert, og så lang tid brukte de på å skifte vinduer, bekledning og lister, sier han.

- Jeg er veldig fornøyd med prosessen.

Bråk om støy

Aune sier det har blitt mye snakk om flystøy i forbindelse med ankomsten av F-35, men at det egentlig aldri har vært noe stort tema tidligere.

- Jeg er over 60 og er oppvokst med fly her på Uthaug. Da vi lekte som unger og oppover har ikke støy vært noe tema. Nå er det til dels blitt voldsomt mye oppmerksomhet rundt flylyden, sier han.

- For meg er det uansett ikke aktuelt å flytte herfra. Dette er den fineste tomta på Ørlandet. Jeg bor i fjæra og kan fiske fra altanen. Sola går ned i havet. Klart man kan høre vær og vind, men det må man regne med når utsikten er som den er.

Verdi

Det er ni vindu og altandøren som er byttet ut i tillegg til husets bekledning på fasaden ut mot sjøen hos Aune.

- Da det ble snakk om støytiltak lurte jeg på om det var noe jeg skulle hoppe på. Jeg tror det vil være viktig for verdien av huset i fremtiden at det er støyisolert. Og her ut mot havet er det en fordel å stenge ut annen lyd også, sier han.

- Jeg er ingen snekker, så jeg må stole på Forsvarsbyggs byggeledere og utbyggeren. De har gjort en god jobb etter det jeg ser. Sjefene kom stort sett hver morgen de jobbet her for å sjekke at alt ble som det skal. Forsvarsbygg kikket grundig over før overleveringen, forteller Aune.

Litt lenger ned i veien foregår det arbeid med støytiltak nå. Foto: Jakob Ellingsen

Maling til sommeren

Aune sier det har vært bra at Forsvarsbygg er tilgjengelig på kontoret sitt i Brekstad sentrum.

- Jeg har vært innom der to-tre ganger. Det er veldig realt at det er lagt til rette for åpenhet med publikum. Man berøres såpass av folk i husene sine at det er bra at man kan få den ansikt-til-ansikt opplevelsen, sier han.

- Allerede nå er det klart at fasaden der de har skiftet bord skal være ferdigmalt før 15. mai.

Læringskurve

Aune sier han tror Forsvarsbygg og entreprenørene har lært av erfaringene de gjorde seg tidlig i prosessen med støytiltak.

- I begynnelsen sa mange at de hadde opplevelser som var litt «bob-bob». De utenlandske håndverkerne som var hjemme hos meg var flinke og ryddige. De la plast utover som dekket til, og ryddet godt opp etter ferdig arbeid, sier han.

- Det er noen detaljer Forsvarsbygg påpekte ved sluttføringen av arbeidet. Jeg er ingen snekker, men lager en av Fosens beste kjøttsupper. Det ser bra ut hva jeg vet, og jeg er fornøy, sier Dagfinn Aune.