- Jeg ser at vi sitter fordelt mellom de to kommunene. Noen i Arbeiderpartiet har også skiftet side til å sitte sammen med Bjugn. Bare hvordan vi setter oss med Ørland der og Bjugn her ser trasig ut. Det er tydelig hvordan det er blitt og hvordan det er blitt er slettes ikke bra. Det sitter et flertall her og et mindretall der, sier Roy Hoøen (Sp) til resten av fellesnemnda.

Innenfor døra sto to stolrader der politikere fra Ørland stort sett samlet seg. Så en midtgang og tre stolrader der politikere som representerer Bjugn sitter, og et samlet Arbeiderparti fra begge kommunene.

Nok er nok sier politikerne. Nå blir det faste plasser med navnelapper for at kommunene blander seg.

Tilvenning

Arbeiderpartiet i Ørland og Bjugn har slått seg sammen, og opererer som en felles partigruppe inn i fellesnemnda. De andre partiene har ikke kommet like langt frem mot at de skal stille felles valglister i kommunevalget til neste år.

- Jeg er glad for at Arbeiderpartiet er samlet og sitter ved samme bord, sier Anne Toril Rødsjø (Ap) som er posisjonsleder i Bjugn.

- Det er lettere for oss når Arbeiderpartiet sitter samlet så vi kan snakke sammen underveis i stedet for å be om gruppemøter, sier Knut Ring (Ap) som er opposisjonsleder på Ørlandet.

- Vi må bare venne oss til at vi skal jobbe i partiene også på tvers av dagens kommunegrupper.

Ørland og Bjugn

Tore Melhus (H) sier fra talerstolen at det er tilfeldig at han sitter sammen med bjugninger i stedet for sine partikollegaer i Høyre.

- Det er rett og slett tilfeldig. Jeg skulle selvfølgelig sittet med mine venner i Ørlandet.

- Vi må greie å legge fra oss Ørland- og Bjugn-hattene våre og fungere nesten som et kommunestyre her sammen. Jeg registrerer at Arbeiderpartiet ha kommet veldig langt i sitt samarbeid. Det er jeg kjempeglad for, sier Hoøen.

- Det er kanskje vi andre, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og så videre som må komme like langt vi også.

Roy Hoøen (Sp) Foto: Jakob Ellingsen

Stemningen

- Per i dag er det et stort flertall fra Bjugn med Arbeiderpartiet, og et mindretall fra Ørlandet. Det tror jeg vi vil se i dagens avstemninger, sier Hoøen.

Einar Aaland (H), opposisjonsleder i Bjugn, forteller at det gjør noe med stemningen når man begynner å operere med flertall og mindretall før man har stemt over noe som helst.

- Vi har bare to alternativ i demokratiet. Enten blir vi enige, og om vi ikke blir enige er det eneste verktøyet vi har å votere og se hva resultatet blir, sier nestleder i fellesnemnda, Ogne Undertun (Ap).

- Kråkfot på hverandre

Varaordfører Finn-Olav Odde (Sp) sier  fra talerstolen at politikerne i fellesnemnda må få opp tilliten til hverandre.

- Som vi hører er vi redde for at vi tar kråkfot på hverandre. Vi må få opp tilliten, sier han.

Kanskje noe så enkelt som å sitte sammen med hverandre gjøre en forskjell.

- Det skal bli trassig fremover om vi oppfører oss som vi gjør i dag delt etter dagens to kommuner. I fellesnemnda må vi tenke som en felles kommune, sier Roy Hoøen.

Det praktiske

Ring sier administarsjonen har anbefalt ham å ta opp plassering av politikerne i arbeidsutvalget så det kommer på plass til neste møte i fellesnemnda.

- Navnelapper er en god ting, sier Roy Hoøen.