Når «nye Ørland kommune» trer i kraft fra og med 1. januar 2020, vil Bjugn kommune forsvinne fra norgeskartet. Det vil Bjugn Senior Høyre gjøre noe med - og forhindre.

– Det er et ønske fra oss om å beholde stedsnavnet Bjugn, sier leder i Bjugn Senior Høyre, Arne Brandvik, til Fosna-Folket.

– Bakgrunnen for forslaget er fordi alt blir radert bort her nå, med at vår kommune slik den er i dag, blir hetende Ørland kommune. Det er ikke bra, sett ut i fra at Bjugn i dag er en likeverdig kommune med like mange innbyggere som Ørland og har mye som Ørland mangler. At vi da i kampens hete skal miste navnet, som vi kartmessig har i dag, ønsker vi å forhindre.

Å reise til Bjugn

Brandvik og partikollegene ønsker at folk i fremtiden fortsatt skal kunne reise til Bjugn.

– Hvis Bjugn-navnet med tiden forsvinner og blir borte, så vil den som tenker seg til Bjugn ikke finne igjen det navnet på kartet, for eksempel på gps-en i bil. Det er hovedsaken til at vi ønsker at kommunesenteret skal hete Bjugn, og ikke Botngård, sier Høyre-politikeren.

Det er i dag Botngård som er administrasjonssenter i Bjugn kommune, og som fra 1. januar 2020 skal være ett av to administrasjonssenter i «nye Ørland kommune».

– Vi er i 2018 og her foregår det ting i en sånn fart, med bjugninger og ørlendinger som slåss for å markere seg og tiltrekke seg senter. Senteret dras nok utover til Ørlandet, så da vi må i det minste forsøke å beholde Bjugn-navnet, så det ikke blir tatt av kartverk og postnummeret slettes.

– Vi må passe på navnet, slik at folk kan fortsette å ta seg en tur til Bjugn.

– Bjugn, ikke Botngård

Navnet Botngård som tettsted og administrasjonssenter skriver seg fra kommunereformen i 1964, da kommunene Nes, Jøssund, Bjugn, og deler av Stjørna, ble slått sammen til Bjugn kommune. I 1853 ble Ørland, ifølge Wikipedia, oppdelt i Ørland og Bjugn herreder.

– Jeg skal ikke våge meg til å si hva som kom først av Botngård og Bjugn. Men med fjorden som kommer inn her har Bjugn-navnet sitt opphav fra langt tilbake i tid. Dessuten er det rett og rimelig at Bjugnfjorden ender opp inne i Bjugn, ikke i Botngård.

– I daglig omtale så snakker folk om at de skal til Bjugn, ikke til Botngård, hevder Brandvik.

Brandvik mener det er viktig at politikerne er føre var når den nye kommunen trer i kraft om femten måneder.

– Når vi har mistet alt annet, kan vi ikke miste Bjugn-navnet også. Vi har mange grupper, lag og foreninger i kommunen i dag som bruker Bjugn-navnet. Det må vi ta behold i. Det syns jeg er viktig, og det tror jeg ikke folk helt har sett viktigheten av.

Det er Bjugn Høyre som fremmer forslaget på vegne av Bjugn Senior Høyre. Interpellasjonen skal behandles i torsdagens kommunestyremøte.

– Da får vi se om muligheten til å endre navn er der. Vi har ikke rukket å jobbe så mye med saken, men i all hast må vi ta tak i dette og lufte det, for å finne ut om det er noen muligheter der, eller om det er noe lovverk som hindrer oss, sier Brandvik.