- Først var ønsket fellesnemnda sånn. Så var ønsket at den skulle bli større for å få med så mange som mulig. Da var den blitt for stor så vi måtte ha et arbeidsutvalg. Så har arbeidsutvalget fått for lite å gjøre. Vi bruker så mye tid på politisk organisering. Nå har vi brukt trekvart år i fellesnemnda og er ikke kommet i gang enda, sier Einar Aaland (H) til resten av fellesnemnda.

Torsdag brukte fellesnemnda to timer på å bestemme hvem av dem som skal sitte i tre politiske delprosjekter frem mot sammenslåinga og på å justere mandatet arbeidsutvalget har.

De endte til slutt opp med enstemmige vedtak i begge sakene, men veien dit var lang.

Nytt mandat

I tur og orden gikk ordførere, varaordførere, posisjonsledere og opposisjonsledere opp på talerstolen for å fortelle om et arbeidsutvalg som ikke fungerer.

- I siste møte var utgangspunktet for diskusjonen at det ikke er nok fremdrift. Ønsket var litt større frihet for arbeidsutvalget til å sette saker på sakskartet for å diskutere dem. Fortsatt vil det ikke være noen beslutningsdelegasjon til arbeidsutvalget, sier fellesnemndas leder Tom Myrvold (H) i det han innleder diskusjonen.

Før møtet kunne ikke arbeidsutvalget ta opp eller diskutere egne saker uten å bli delegert oppgaven fra fellesnemnda.

I sist fellesnemndsmøte fikk arbeidsutvalget lov å diskutere saken, og kommer med et forslag til endring for å få forgang i prosessen.

Flertall

Det er bakgrunnen for at arbeidsutvalget foreslår at arbeidsutvalget kan stemme over å diskutere en sak på eget initiativ, og også stemme over om de skal ta med saken videre for behandling i fellesnemnda, som fortsatt er arenaen der alle beslutninger må tas.

«Alminnelig flertall avgjør om saken skal diskuteres i arbeidsutvalget og om saken skal til videre behandling i fellesnemnda.» heter det i forslaget.

Motforslag

Hilde Kristin Sandvik (H) kom med et endringsforslag om at fellesnemnda må være enstemmige for å ta sakene videre inn i fellesnemnda, og om de ikke er enstemmige, så diskuteres saken i fellesnemnda som selv vurderer om de ønsker å sette saken på agendaen.

- Utgangspunkt fra sist møte er at vi har et vingeklippet arbeidsutvalg. I praksis blir det likt nå dersom utvalget må være enstemmige. Det vil ikke være en forandring fra sånn det er i dag. Da vil jeg heller fortsette med dagens mandat, sier Ogne Undertun (Ap), som er arbeidsutvalgets leder.

- Jeg tror ikke vi vil finne mange saker man er enstemmige om i arbeidsutvalget som fellesnemnda ikke vil sette opp på sakskartet uansett.

- Vetorett

- Dersom vi krever enstemmighet er det per definisjon en vetorett for alle medlemmene i arbeidsutvalget. Det er ikke sånn demokratiet skal fungere. Jeg føler vi har gode diskusjoner i arbeidsutvalget, sier Knut Ring (Ap)

Marit Sletten (H) poengterer at selv med enstemmighet, så vil arbeidsutvalget få større frihet til å diskutere flere saker.

- Om man er uenige i arbeidsutvalget, så kan vi ta diskusjonen i fellesnemnda, sier hun.

- Jeg støtter innstillingen som den er uten endringen med enstemmighet. Ellers kan vi bare legge ned arbeidsutvalget om de ikke skal diskutere ting, sier Bjugns varaordfører Hans Eide (Sp).

Ikke som før

Varaordfører Finn-Olav Odde (Sp) i Ørland kommune foreslo at man heller skulle vente med å endre på fellesnemndas mandat om man ikke stoler på hverandre nok til å ta opp saker i arbeidsutvalget uten enstemmighet.

Han trakk sitt forslag i det debatten begynte å nærme seg votering.

- Jeg kan frafalle forslaget om å fortsette som i dag, sier Odde.

- Flisespikkeri

- Det vi snakker om her er flisespikkeri. Jeg synes ikke vi skal bruke mer tid på dette. Her må vi komme oss videre, sier Fredrik Sandness (Ap).

- Jeg ønsker at Sandvik trekker sitt forslag siden det er flertall for det andre forslaget uansett, sier Odde.

- Bare representanten selv har anledning til å trekke sitt forslag, sier Myrvold som ordstyrer i møtet.

Det gjorde også Sandvik når hun tok ordet igjen.

- Vi har hatt en god diskusjon. Jeg er oppfordret om å trekke forslaget mitt og gjør det, sier hun.

Så fattet fellesnemnda et enstemmig vedtak som gir arbeidsutvalget mulighet til å diskutere ting dersom et flertall i utvalget ønsker det.

Arbeidsutvalget kan nå også fremme saker for fellesnemnda, men bestemmer eller beslutter fortsatt ingen ting.