«For å fungere effektivt bør ikke delprosjektene og arbeidsgruppene ha mer enn 6-10 representanter (tre, fire eller fem representanter fra hver kommune).» skriver administrasjonen i et notat til arbeidsutvalget for å forberede hvordan politikerne skal jobbe i mindre grupper frem mot kommunesammenslåingen.

Politikerne i fellesnemnda endte opp med 8, 10 og 10 representanter i de tre delprosjektene.

Dette skal de 28 politikerne gjøre.

1+1 = mer enn 2

Når to kommuner slås sammen er det to store arbeidsplasser og også to store organiseringer som skal slås sammen.

Kommuner står ganske fritt til hvordan de legger opp sitt selvstyre, og derfor må den nye kommunen ha funnet gode felles løsninger før drifta for innbyggerne begynner 1. januar 2020.

Først må politikerne sette seg inn i og bli kjent med detaljene i hvordan ting henger sammen i sin egen kommune i dag, men bli like godt kjent med den andre halvdelen i spleiselaget.

«I denne fasen skal man kartlegge hva som finnes i dagens Bjugn og Ørland kommuner for å få et felles situasjonsbilde før man starter prosessen med hva man kan få til sammen (1+1 = mer enn 2) i nye Ørland kommune.», skriver administrasjonen i sitt notat.

Samfunnsutvikling

Kommuner har ansvaret for planverk i sine kommuner. Når to kommuner blir til én, må dagens situasjonskart samordnes, men man må også ha felles planer for fremtiden.

Det gjelder hvor man skal bygge boliger, skoler, næringsbygg og alt det andre en kommune trenger. Det gjelder også hvordan man skal jobbe med planer og rammene for utvikling i hele samfunnet fremover.

Fellesnemnda har satt ned en egen gruppe for å se på samfunnsutvikling i fellesskap.

Felles kurs

Prosjektgruppa for samfunnsutvikling skal jobbe med å stake ut en felles kurs for den nye kommunen. Det samme gjelder gruppa for samferdsel.

Også der vil planverk være viktige verktøy for å samordne kommunen, men samferdsel skal binde de ulike kommunedelene sammen.

På samferdselsfronten er aksen mellom Botngård og Brekstad, båt, ferge og vei mellom Valsnes-Botngård-Brekstad-Orkanger, flytilbud og langsiktige prosjekter som kryssing over Stjørnfjorden prioriterte oppgaver.

«Samferdsel og samfunnsutvikling er svært viktig for nye Ørland kommune, og det legges til grunn at disse delprosjektene har en gjensidig plikt til å koordinere sitt arbeid og vurdere fellesmøter der det er naturlig.» heter det i notatet politikerne var enstemmige i å vedta i fellesnemnda.

Før sommeren

Den tredje politiske gruppa skal se på den politiske organiseringen av den nye kommunen.

Der Ørland og Bjugn i dag har løst ting på ulike måter, hvilke fordeler og ulemper er det ved de ulike valgene? Her skal politikerne finne best mulige løsninger og legge dem frem før sommeren.

Den politiske organiseringen går blant annet på hvordan man skal organisere kommunens ulike arbeidsoppgaver rent praktisk, men også hvordan man best mulig kan ivare innbyggerinvolvering i den nye kommunen.

«Forslag til politisk reglement bør utarbeides slik at det er kjent før nominasjonene til kommunevalget 2019 tar til.» heter det i planen fellesnemnda er enige om. Dermed må dette være klart før året er omme.

Navnene

De tre politiske gruppene skal rapportere til arbeidsutvalget, der ordførere, varaordførere, posisjonsledere og opposisjonsledere sitter.

Dermed sitter ingen av disse i de tre gruppene.

Fellesnemnda var enstemmig i kandidatene, slik at opposisjonen i hver kommune og partiene med politisk flertall i både Ørland og Bjugn sitter i alle gruppene samtidig som det er like mange representanter fra hver kommune i gruppene.

Gruppene selv velger hvem som skal lede dem.

Gruppe samfunnsutvikling

Delprosjektgruppen for samfunnsutvikling består av følgende representanter fra Ørland:

Marit Sletten (H), Roy Hoøen (Sp), Thomas Hovde (Sp), Geir Finseth (Sp) og Kristin Skilleås (Ap).

Fra Bjugn møter Kurt Sundet (Ap), Ragnar Grønås (Sv), Tonje Sundet (Ap), Laila Iren Veie (Sp) og Jan Vollan (H).

Gruppe samferdsel

Den politiske gruppen for samferdsel har følgende medlemmer fra Bjugn:

Fredrik Sandness (Ap), Viggo Rødsjø (Ap), Turid Undertun (Ap ), Tore Melhuus (H) og Jan Inge Standahl ( Sp).

Fra Ørland møter Øyvind Næss (Sv), Thor Bretting (H), Ole Martin Hågård (H), Bjørnar Dahlberg (Frp) og Nina Sandvik (Sp).

Gruppe politisk organisering

I gruppa som skal se på politisk organisering sitter Ole Graneng (Sp), Anne Bjørnerud (H) Sissel Eide Fremstad (Ap) og Hugo Solheim (Ap) fra Bjugn.

Det gjør også Therese Eidsaune (H), Bjørn Henrik Solbue (SP), Sonja Christiansen (H) og Gunnhild Tettli (Ap) fra dagens Ørland kommune.