Ikke bare svingte det av musikken fra 90-tallet. Skuespillerne gnistret, alle som en, og sangprestasjonene var utrolig bra. Historien som utspant seg på scenen var morsom og til tider ellevill, men bak lå også en undertone av ettertanke.

Tok utgangspunkt i orkanen

Hvordan var starten på 90-tallet her til lands generelt og i Rissa spesielt? Se det har manusforfatter Sølvi Dahlen Lauvsnes forsøkt å gi oss et svar på. Lauvsnes er arkitekten bak alle oppsettingene til teaterlaget med tilbakeblikk på tiår som har passert. Seks i tallet har det blitt.

- Jeg tok utgangspunkt i Åge Aleksandersen si låt «Stormen» som han skrev etter orkanen nyttårsaften 1991. Da ble mye snudd på hodet mange steder. Det kan man også si om tiåret man gikk inn. Jappetiden førte til en økonomisk krise fordi mange levde over evne. Noen skodde seg på krisen, andre ble sittende igjen på bar bakke.

Familiedrama

Lauvsnes, som til daglig er leder ved Stjørdal museum, har skapt et gjenkjennbart tidsbilde og persongalleri med tydelige trekk. Her er ekteparet Bjørnegrav og deres sønn og datter. De tilhører det øverste sosiale sjikt i bygda. Fruen, som spilles fortreffelig av Kristin Van Asperen, er ikke fornøyd med verken livet eller seg selv. Ektemannen blir spilt av Even Vandbakk. Han ser lyst på livet og spiller storkar, men setter familiens formue over styr. Nyttårsaften holdes det selskap hjemme hos Bjørnegravs i Rissa. Hanne Berget har rollen som datteren Mille, og hun har invitert sine venner til fest. Familien Middelraak er bosatt i Råkvåg der familiefaren eier en sjark. Mye skjer i løpet av kvelden, og det hele kulminerer i en orkan det er vanskelig å styre unna.

Det går heldigvis bra til slutt. Sønnen til Bjørnegravs «kommer ut av skapet» og får trøst av Kristian Middelraak som ikke legger skjul på sin seksuelle legning. Disse to spilles henholdsvis av Stian Berget og Stein Aage Nesdal. Temaet er alvorlig og sårt nok, men bringer likevel fram latteren fordi skuespillerne virkelig byr på seg selv. Fru Bjørnegrav får sitt største ønske om å få silikonpupper oppfylt, og heldigvis ordner det seg slik at Middelraak får ny sjark. Men hva med Bjørnegrav? Klarer han å komme seg ut av sitt økonomiske uføre?

Dyktige utøvere

Besetningen på scenen består av teaterglade ungdommer som liker å utfolde seg på scenen så vel som godt voksne med lang fartstid innen amatørteater. Ungdommene Ida Rostad, Elena Boglis, Sara Svarhold, Adele Roli og Karoline Tung har mange forskjellige roller og gjør en formidabel innsats. Her har ungdomslaget et spennende materiale for framtida.

Mange i sving

Ved hjelp av replikker, musikk, dans og sang sys mange tråder sammen til en helhet i stykket «Back to the 90`s. Regissør Anett Hjelkrem har jobbet tett sammen med aktørene siden oppstart i januar.

- En utrolig herlig og dyktig gjeng å samarbeide med. Det er alltid hyggelig å komme hit til Rissa og møte de teaterglade medlemmene av Rissa Ungdomslag. Her er mye humor og vilje til å få til et godt resultat.

- Og vi er glad for å ha så dyktige håndverkere med oss, repliserer teaterlagets leder, Silje Svarholt.

- Et godt manus og en dyktig regissør ligger i bunnen for et tilfredsstillende resultat.

Svarholdt har vært leder siden 2015 og synes det er en glede å kunne samarbeide med entusiastiske folk både på og bak scenen. Teamet består ikke bare av skuespillere.

- Takk til alle som har hjulpet til med kostymer, hår og sminke, rekvisitter og lys og lyd. Og ikke minst takk til vårt eminente orkester med Knut Ola Vang som musikalsk leder. I kveld var det ikke fulle hus, men det håper vi på i fortsettelsen, sa Svarholt og takket alle for en fantastisk innsats.

Og lurer du på hvordan det går med disse to familiene fra Rissa og Råkvåg, og i tillegg liker musikken fra 90-tallet, må du dra til Heimtun, sette deg godt til rett og bare nyte opplevelsen som «Back to the 90`s» gir deg. For her er det fullt trøkk fra første stund.