- Hjertelig velkommen! Det er så artig å se så mange elever fra Fosen videregående som er her. Det er hele poenget. Elever, studenter og næringslivet har et treffpunkt, sier regionrådsleder og Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) til fremmøtte bedriftsledere, politikere, studenter og akademikere samlet i Bjugn kulturhus.

Onsdag var tilreisende på bedriftsbesøk flere steder i Fosen.

Torsdag var det tid for speeddating for å se om det kan oppstå søt musikk mellom lokalt næringsliv og studenter.

Kapitalsvakt

Regionrådslederen sier Fosenregionen har et stort potensial for vekst innen havbruk.

- Det er veldig hyggelig at dere utforsker vår region. Både Bjugn og Fosen er kapitalsvakt. Det betyr at vi er nødt til å være smarte og legge til rette for næringslivet. Omsetningen i maritim sektor bare i Bjugn er på over 4,5 milliarder kroner. Næringen er viktig for oss som region, sier Undertun.

Godt over 100 personer var på plass for å høre om mulighetene ved en blå revolusjon som kan bølge inn over Fosen. Foto: Jakob Ellingsen

Brohode

- NTNU har virket fjernt for bedriftene i Midt-Norge, og kunnskapsmiljøene har hatt dårlig kjennskap til hva bedriftene gjør. Derfor har Brohode havbruk-prosjektet med konferanser vært viktig for å sikre og skape nytt samarbeid, sier prosjektleder Alexandra Neyts i NTNU Brohode havbruk.

Et brohode er et punkt med en fremskutt militær styrke som er etablert for å sikre at hovedstyrken kan komme etter og etablere seg skikkelig.

Brohodeprosjektet er finansiert frem til 2024, og navnet gir et tydelig signal om at å legge en konferanse til Fosen bare skal være starten på et tettere samarbeid fremover.

- Det er mange muligheter for studentoppgaver med næringslivsaktører som biveiledere eller prosjekter i samarbeid med næringsliv, og muligheter for å få næringslivet inn i forelesningssalene. Det håper jeg dere har i bakhodet mot bedriftspresentasjoner og speeddating, sier Neyts.

10 bedriftspresentasjoner

Elever fra Fosen videregående og Guri Kunna videregående på Hitra og Frøya var på plass i salen. Der fikk de ti Fosen-bedrifter relatert til havbruk presentert fra scenen sammen med næringsliv, NTNU-studenter og -veiledere.

Fosen skalldyr AS, Marine Harvest, Akvafresh Vanvikan og Norgesskjell var noen av bedriftene som presenterte sin virksomhet og muligheter for å samarbeide med kunnskapsmiljøer om studentoppgaver, sommerjobber, praksisplasser o.l.

- Det er så mye forskjellig næringsliv på Fosen. Det har vært kjempenyttig å møte aktørene og bedriftene, sier Neyts

.

Prosjektleder Alexandra Neyts i NTNU Brohode havbruk. Foto: Jakob Ellingsen

Speed-dating

Enda flere Fosen-bedrifter var på plass for å delta i en speeddating-runde der studenter og bedrifter møtes for å snakke sammen i noen få minutter for å etablere kontakt å se om de kanskje kan finne felles prosjekt fremover.

- Det er alltid interessant å snakke med studenter. De har brede idéer og nye tanker å komme med, sier Ole André Nilsen i Norgesskjell.

- De studentene vi har møtt i dag har allerede interesse for denne sektoren og det er spennende. De er mer engasjerte. Det er to-tre stykker av de jeg har snakket med i dag som jobber med prosjekter det kan være interessant å følge videre, sier han.

Potensial

Det kan ta tid for studenter å bli aktuelle for arbeidsmarkedet når de fortsatt går på videregående og skal studere etterpå, eller har mange studieår igjen.

- Dette er et bra initiativ fra de som har fått konferansen hit. Det er veldig positivt alt som har fokus på blå sektor og potensialet vi har. Blå næring i Fosen er en stor og voksende sektor. Det kunne være interessant med denne typen arrangement hvert andre eller tredje år om mulig, sier Nilsen.

- Koblingen mot kompetansemiljøene er interessant. I dag har vi fått utvekslet visittkort og kontaktinformasjon. Det er vanskelig å si om speeddatingen fører til konkrete samarbeidsprosjekt. Man må bruke mer tid med hverandre i etterkant for å sjekke ut om det er en bra match, men håpet er at kontakten fortsetter, sier Ole André Nilsen i Norgesskjell.