- Vi har begge sittet i styret i ungdomsklubben på Ørlandet, Månen ungdommens hus. Vi har sett hvor mye brukt tilbudet er, og hvor mye bruken har økt. Det kan være opptil 50 ungdommer på en åpen klubbkveld. Det viser hvor viktig og ønsket tilbudet er, sier Signe Tettli Sylten i Ørland/Bjugn AUF.

Hun var delegat til årsmøtet til Trøndelag AUF sammen med Bartek Pietrzak, som er leder i Ørland/Bjugn AUF.

Der fikk de gjennomslag for sine to forslag om lovfestede ungdomsråd i kommuner og fylkeskommuner, og lovfestet fritidsklubb for ungdom som en kommunal oppgave.

Ungdommens stemme

I dag har de fleste kommuner ungdomsråd, som er et styre der de under 18 år skal bli hørt i sin lokale politikk. Regjeringen skriver på sine nettsider at omlag 90 prosent av landets kommuner har et ungdomsråd eller ungdommens kommunestyre.

- De eldre og ungdommer er ofte grupper som må høres ekstra. De må ha gode arenaer for å kunne påvirke politikere. De eldre kan stemme. Det kan ikke vi under 18, sier Pietrzak.

I fjor sommer signaliserte regjeringen endringer i kommuneloven nettopp med tanke på representasjon av eldre, personer med funksjonsnedsettelse og ungdom. Etter planen skal Stortinget stemme over lovforslaget i 2018.

Regjeringen foreslår at kommunestyrer og fylkesting skal velge eldreråd og råd for personer med funksjonsnedsettelse, og kan velge et ungdomsråd.

- Ungdomsråd er kanskje den viktigste muligheten for ungdommer å bli hørt. Vi vil lovfeste at man skal ha ungdomsråd, sier Pietrzak.

Gjennomslag

Tettli Sylten forteller at det var litt over hundre ungdomspolitikere fra hele det trønderske fylket som var samlet på Stjørdal for å diskutere politikk om et bredt omfang av ulike tema.

- Det var veldig mange forskjellige forslag. Vi diskuterte mange forskjellige tema. Alt fra aktiv dødshjelp til gratis skolemat, sier hun.

- Legalisering av cannabis regulert gjennom et monopol som ligner på vinmonopolet. Det var i det hele tatt veldig mange diskusjoner og ting ungdomspolitikere er opptatt av, legger Pietrzak til.

- Det var gøy at vi fikk gjennomslag for våre to forslag så de blir tatt med videre.

Lokale klubber

I oktober åpnet Bjugn ungdomsklubb igjen etter å ha ligget brakk siden 2013.

- Ungdomsklubbene er en viktig nøytral arena og et møtepunkt, sier Pietrzak.

- Man trenger ikke prestere. Det er ikke snakk om å være flink, som ofte er et fokus på håndball- eller fotballbanen. Det viktigste er at det er en gratis plass der man rett og slett treffes, sier Tettli Sylten.

- Vi ungdommer er kanskje ikke så flinke til å møtes om man ikke har en grunn for å komme sammen, sier Pietrzak.

- Ellers blir det lett sånn at man sitter hjemme og Skyper eller noe. Det er uansett noe helt annet å møtes på en åpen klubb enn å møtes ved banen eller på en benk i et kjøpesenter, sier Tettli Sylten.

Tå tar Signe Tettli Sylten og Bartek Pietrzak med seg vedtakene fra Trøndelag AUF om lovfestede ungdomsråd og fritidsklubber i kommunene videre til Arbeiderpartiet og AUF sentralt. Foto: Jakob Ellingsen

Lovpålagt

De to ungdomspolitikerne fikk med seg resten av AUF i Trøndelag på å jobbe videre mot at alle landets kommuner blir pålagt å ha et ungdomstilbud.

- Vi vil at andre skal få den muligheten. Det er kjempeviktig. Når det er lovpålagt blir det ikke sånn at tilbudet forsvinner om en kommune får dårlig råd. Et tilbud som er bygd opp over tid må ikke starte på nytt, sier Tettli Sylten.

- Det er også effektive tilbud. Ungdom selv står for mye av arbeidet. Behovet er et lokale og en voksen leder som kan følge med og styre aktiviteten, sier Pietrzak.

Veien videre

Pietrzak, som også sitter som en av 17 representanter i ungdommens fylkesutvalg i Trøndelag fylke, ble valgt som en av AUFs representanter til Trøndelag Arbeiderpartis årsmøte.

- Jeg er så heldig å bli sent som en av AUFs representanter til Arbeiderpartiets årsmøte. Der skal jeg ta opp disse to forslagene blant annen god politikk vi synes det er viktig å ta med videre, sier han.

Onsdag ettermiddag har Ørland Arbeiderparti årsmøte, hvor de etter planen skal slå seg sammen med Bjugn Arbeiderparti for å bli «nye Ørland Arbeiderparti» med blikk mot en felles kommunefremtid fra 1. januar 2020.

- Jeg foreslår lovpålagt oppgave med fritidsklubber i alle kommuner på Ørland Arbeiderpartis årsmøte med sammenslåingen. Vi prøver å få vist engasjementet vårt og få det inn slik at vi får gjennomslag for politikken vi ønsker, sier Tettli Sylten.

Sammenslåing

Når partiet slår seg sammen, vil ungdomsrådene i Ørland og Bjugn etter alt å dømme samarbeide tettere. Arbeidet med fremtidig politisk organisering i felles Ørland kommune fra 2020 er ikke ferdigstilt enda.

Et alternativ er at de to ungdomsrådene i Ørland og Bjugn slås sammen. Et annet alternativ for ungdomsråd regjerningen nevner på sine nettsider i forbindelse med kommunesammenslåinger er at man kan ha representanter fra ulike geografiske «valgkretser» til et felles ungdomsråd, ha underutvalg eller koble representanter til skoler.

- Vi har snakket sammen om sammenslåing i ungdomsrådene. Løsningen med en ny kommune er ikke å legge alle arrangement til Ervika, midt mellom Botngård og Brekstad, sier Pietrzak.

- Det er ikke bare de voksne som skal slå seg sammen til én kommune. Det skal ungdommen også, og det betyr at vi må fortsette å fordele aktivitet i hele den nye kommunen, sier Signe Tettli Sylten.