- Det finnes noen fylkeskommuner som har gjennomført liknende undersøkelser på primærlandbruket for noen av de største landbrukskommunene. Tall ned på kommunenivå er det ingen andre som har gjort i dette omfanget før. Vi opplever veldig stor interesse rundt tallene, sier prosjektleder Roald Sand i Trøndelag forskning og utvikling.

Sammen med Nibio har de kartlagt landbruket i Trøndelag i detalj i rapporten «Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk».

Tallene viser at det er 1010 sysselsatte i primærlandbruket i Fosen-kommunene til sammen.

Tidkrevende

Sand forteller at arbeidet med rapporten har vært tidkrevende og omfattende. Resultatet er beregninger for verdiskapningen landbruksnæringene genererer i hver enkelt kommune, og også hvor denne verdiskapningen kommer fra.

- Vi har gått gjennom regnskaper for å sikre at poster som ikke går på landbruksaktiviteten er tatt med. Det er et tidkrevende forskningsoppdrag vi har gjort, sier han.

Den omfattende jobben gjør at de nyeste tallene som var tilgjengelige da arbeidet med rapporten startet i begynnelsen av 2017 er for 2015. Dermed er alle tallene og beregningene for det årstallet, og senere utvikling frem til vi skriver 2018 inngår ikke i materialet.

Verdiskapning

Verdiskapningen i landbruket på Fosen er beregnet til 423,4 millioner kroner. Fordelt på de 1010 sysselsatte i næringen gir det dermed en gjennomsnittlig verdiskapning på 419 000 kroner som stammer fra landbruket per sysselsatt i næringen.

- Verdiskapningen er alle produksjonsinntektene som kommer fra landbruksproduksjonen hvor man har trukket fra utgiftene til varer, tjenesteinnkjøp og kjøpsinvesteringer, forklarer Sand.

- Salg av tomter til hytter eller veiutbygginger, rådgivingstjenester og annet lønnsarbeid er ikke regnet med. Verdiskapningen er grunnlaget man kan bruke til lønns-, kapitals- og andre vederlag.

Stor interesse

Sand sier han har opplevd stor interesse for tallene blant de han møter.

- I vår verden får man noen ganger forskningsoppdrag hvor man vet resultatet blir lagt i en skuff. Her har vi fått veldig mange tilbakemeldinger. Folk jeg kjenner har sett arbeidet og synes det er interessant. Sånn sett er det et artig prosjekt, sier forskeren.

- En av målsetningene har vært å vise omfanget av landbruket i Trøndelag og betydningen. Det tror jeg vi har fått til.

Tallenes tale

Samlet for Fosen har forskerne kommet frem til at det er 195 kvadratkilometer jordbruksareal i drift per 2015. I tillegg kommer 711 kvadratkilometer produktivt skogsareal. Til sammenlikning er dagens Ørland kommune 73 kvadratkilometer.

Det er 1010 sysselsatte i primærjordbruket fordelt på dagens seks Fosen-kommuner.

Verdiskapningen totalt for primærjordbruket er på 423,4 millioner kroner, som tilsvarer 10,8 prosent av totalen for Trøndelag. Av det kommer 379,4 millioner fra jordbruket, rundt 89,6 prosent. Melkeproduksjon utgjør 263,3 millioner kroner eller i overkant av 62 prosent av verdiskapningen direkte relatert til landbrukssektoren.

Kommunene