- Vi er ikke en døgnflue. Vi har fått tydelige signaler på at vi skal satse videre. Mulighetsrommet på Fosen er stort. Her er det muligheter for reise også fra Østlandet til Fosen. Hvorfor ikke legge en konferanse hit? Det blir noe helt annet enn å reise til Jeløya eller hva det måtte være. Omgivelsene og potensialet her er fantastisk, sier daglig leder Heine Richardsen i NextMove, flyselskapet som driver flyruta mellom Ørland og Gardermoen.

Torsdag presenterte selskapet sin virksomheten og sine planer for fremtiden.

Målet er å bli en regional aktør på flyruter med Ørland lufthavn som et utgangspunkt.

Navnet

Navnet på et flyselskap sier noe om hva selskapet tenker. «Fosen flyselskap» legger helt andre førninger enn «Billige flyturer As.»

- NextMove er et navn sier noe om neste reise, neste skritt. Det sier også noe om mulighetsrommet på Fosen. Hva er Fosens neste skritt? Hva er neste skritt i luftfarten, sier Richardsen.

På pressekonferansen på Hovde Gård torsdag er to tredjedeler av selskapets ansatte på plass.

- Tredjemann, Johan Marvik, er på studietur til Argentina for å se på hvordan Norwegian har klart å bygge opp et selskap der i en region med et stort etablert marked innen luftfart, sier Andreas Røe i flyselskapet.

Flyleie

NextMove har en leieavtale med det danske flyselskapet DAT, der de leier inn både flymaskin og crew. Det nye selskapet tar over mer og mer av jobben med billettering, regnskap og markedsføring.

- I løpet av torsdag kommer nettsiden vår til å være på lufta, sier Røe.

Så fortsetter arbeidet med å snakke med lokalt næringsliv på Fosen, kommunene og næringsforaene for å bli kjent med viktige kundegrupper for det nye tilbudet.

- Vi har gode passasjertall og vekst selv uten markedsføring så langt. Men belegget må opp for å gå i pluss, sier Richardsen.

- Det er ikke nødvendigvis slik at vi leier fly og mannskap i fremtiden. Nå har det vært veldig viktig å unngå opphold i flytilbudet etter avviklingen av Fly viking, sier han.

Kontor

Richardsen sier Hovde Gård har vært mye av kontorene til flyselskapet de siste par-tre ukene.

- Det har vært basen mye så langt. Flycrewene bor her. Vi er i etableringsfasen for et kontor. Det blir nok rundt Gardermoen, men det er kort vei derfra og hit, sier han.

- Vi er et agilt og effektivt selskap. Det gjør at vi kan ta i bruk ny teknologi. Kanskje etablerer vi morgendagens flyplass på Ørlandet, sier Røe.

Han demonstrerer håndholdt utstyr for å skrive ut boardingkort, bagasjelapper og sjekke billetter i sikkerhetskontrollen.

- Folkene på flyplassen kan gå med utstyret på seg og være ute blant de reisende i stedet for å sitte bak en skranke. Avstanden blir kortere det skaper muligheter, sier Richardsen.

Langsiktighet

Det er Ola Olsen som eier 100 prosent av det nye selskapet. Richardsen forteller at eieren har skutt inn åtte millioner kroner i selskapet inntil videre for å sikre driften fremover.

- Det er tekniske grunner i datasystemene som gjør at billettene for resten av året ikke er lagt ut for salg enda. Det vil skje i løpet av en ukes tid, sier Richardsen.

Hvorfor har dere valgt DAT som operatør?

- Vi har hatt kort tid på å sikre driften etter Fly viking. Tilbudet deres er markedsmessig godt. De har vært i Norge siden 2003 og har god statistikk på både punktlighet og høy sikkerhetsstatistikk. Vi kjenner det danske selskapet godt og kan gjøre forretninger med dem. De synes også ruta og segmentet er spennende, svarer Richardsen.

Destinasjonsutvikling

Mange av Ørland kommunes områder var til stede på pressekonferansen fordi kommunen ønsker et tett og aktivt samarbeid med flyselskapet.

- Ørland kommune har mange av de samme verdiene og ønskene som selskapet. Vi har satset og satser stort på flytilbudet. Vi har utvidet Ørland lufthavn, og vår rolle som kommune er å legge til rette for et flytilbud. Som en forsvarskommune er tilrettelegging for Forsvaret viktig. Det er også tilrettelegging for alt det andre næringslivet, sier ordfører Tom Myrvold (H).

- Fosen, både gjennom kommuner og næringsliv ønsker også flyruta velkommen og å dra nytte. Det er spennende at NextMove ønsker Ørlandet som et utgangspunkt for å posisjonere seg mot regional luftfart. Der skal vi være med på de politiske prosessene, sier Myrvold.

- En viktig del av vår jobb fremover er destinasjonsutvikling i regionen. Vi vil ta initiativ til samtaler og workshops for å gjøre Fosen attraktivt, sier Røe.

- Tromsø og Bodø har greid å skape masse arbeidsplasser innen turisme. Kvalitetene her ute på Fosen er helt fantastiske. Det må gå an å gjøre noe liknende på Fosen, sier Heine Richardsen.