- Markedet er rimelig stort for arbeidssøkere i byggebransjen. Det er konkurranser om de gode hodene. De aller fleste i byggebransjen kan si opp jobben i dag og få en ny en i morgen, sier Trond Rædergård, som er daglig leder i Rædergård entreprenør.

I 2017 satte entreprenøren omsetningsrekord i sitt 30-årsjubileum.

I 2018 sier Rædergård at det kan bli en utfordring ikke å påta seg for mange oppdrag.

Kampflybasen

Det er byggeboom på Ørlandet for tiden. Forsvarsbygg omsetter fortsatt for over 10 millioner kroner hver dag på Ørland flystasjon. I tillegg kommer alle ringvirkningene og byggeprosjektene rundt selve kampflybasen.

- Flystasjonen er motoren i alt. Resten kommer som et resultat av at Norges nye kampflybase ligger på Ørlandet. Jeg tør nesten ikke tenke på situasjonen om flystasjonen hadde blitt lagt ned i stedet for. Vi hadde nok ikke sittet her, men hatt oppdrag rundt Trondheim, sier Rædergård.

Planlagt vekst

Han forklarer at entreprenørbedriften med rundt 90 ansatte la en slagplan i 2015 med mål for hvordan bedriften skal utvikle seg frem mot 2020.

- I 2015 hadde vi en omsetning på 100 millioner og la en plan for å doble det til 200 millioner i 2020. I 2017 hadde vi en omsetning på 155 millioner, en vekst på over fem millioner kroner, men det lå ti millioner under vårt 2017-mål på 165 millioner, forklarer Rædergård.

- Vi tror fortsatt vi er godt i rute til målet for 2020. Det som er viktig for oss er at bunnlinja også er god. Ofte er det motsetning mellom økt omsetning og overskudd i byggebransjen.

Spissing

Byggebransjen er i endring, med små marginer og større konkurranse. Mange har fått øyene opp for Fosen og ikke minst Ørlandet i forbindelse med store veiprosjekter, vindkraftutbygging og kampflybase for å nevne noe.

- Vi har et mål om halvparten av aktiviteten vår på boligbygging og den andre halvdelen på næringsbygg og andre prosjekter. Vi er der også i dag. Det er viktig å satse bevisst på det vi er gode på og spisse oss. Derfor har vi skilt ut utbyggerfunksjonen vår fra entreprenørjobben, sier Rædergård.

- Metro er vår nye utbyggerselskap, og vi er i ferd med å flytte fire medarbeidere inn på kontoret der. De ulike delene av virksomheten må bære seg selv. I dag har vi tre kranbiler. Nå selger vi rundt 60 prosent av tiden med dem til andre, mens resten er eget bruk. Da blir utstyr og det vi er gode på en verdiskaper, sier han.

Senere vekst

I boligdelen av virksomheten, forteller Rædergård at entreprenøren har sitt største marked på Ørlandet, mens Åfjord kommer som nummer to.

- Markedsområdet vårt er Fosen, med noen få prosjekter utenfor. Vi har bygget rundt 30 boliger i Åfjord de siste par årene. Det er stor optimisme og aktivitet der. Det er mye tilflyttere som kjøper der, sier han.

På Brekstad og resten av Ørlandet har ikke veksten kommet så fort som mange hadde trodd.

- Jeg har fortsatt et håp om at veksten kommer, men vi planlegger ikke med voldsomme forhåninger på boligområdet på Ørlandet.

Andreas Bakken og Michael Angelo Villaeba i elementproduksjonen på Brekstad. Når Brekstadbukta fylles ut, er planen at Rædergård utvider produksjonen av vegg- og takelement. Foto: Jakob Ellingsen

Etter toppen

De store utbyggingsprosjektene på Ørland flystasjon skal etter planen fortsette i mange år fremover. Deretter kommer vedlikeholdsarbeid og andre behov videre.

- Det blir ikke slutt på aktiviteten. Det roer seg litt, med jevn aktivitet over lang tid. Det er perfekt for oss lokale. For eksempel har vi en rammeavtale om vedlikehold med Forsvarsbygg. Vi har mellom to og fire ansatte som kontinuerlig jobber på det prosjektet, sier Rædergård.

- Vi har ikke tatt stor risiko eller drevet det langt i forbindelse med toppaktiviteten nå. Vi har ikke bemannet opp veldig. Det er i praksis krav på norske folk inne på stasjonen, og vi fyller på etter behov fra bemanningsbyrå i den andre enden av aktiviteten. Det gjør at vi er fleksible, sier han.

- Vi så noen gape for høyt under utbyggingen på flystasjonen rundt 1982. Vi har allerede ordrereserver på 131 millioner kroner så langt i år. Det kan heller være en utfordring å ta på seg for mye i året som kommer.

Sikker betaler

Samtidig utelukker ikke entreprenøren at selskapet han startet for 31 år siden fortsatt kanskje regner på tilbud til nye anbudskonkurranser inne på flystasjonen.

- Forsvarsbygg er en veldig proff byggherre. De er en sikker betaler og kan faget godt. De stiller krav til lærlinger, til HMS, til gjennomføringen. De kan lover og regler og det gjør at hverdagen i prosjektene går på skinner. Krav gjør at vi strekker oss, sier Rædergård.

Snart er mannskapsforlegningen Rædergård bygger inne på stasjonen ferdigstilt.

- Det er klart at vi ønsker å fortsette med en tilsvarende bemanning og oppdragsmengde inne på flystasjonen om vi klarer å vinne anbudskonkurranser til det.

Framtidsplaner

I dag ligger hovedlokalene til Rædergård ut mot Brekstadbukta. Der skal kommunen fylle ut i havnebassenget og entreprenøren har meldt sin interesse for nye områder i tilknytning til der de holder til i dag.

- Dagens tomt er så og si fullt utnyttet. Det vil passe oss bedre å utvide utover en sidelengs. Vi produserer elementer her i dag og ser for oss å øke elementproduksjonen. I dag produserer vi elementer nesten bare til eget bruk. Vi kan også lage element og selge til andre, sier Rædergård.

- I dag er markedet vårt Fosen. Vi kan utvide området til Trøndelag ganske enkelt dersom vi trenger flere oppdrag enn vi finner lokalt. Vi satser på fremtiden. Sentralt i det arbeidet er lærlinger. Vi har egne ansatte som følger lærlinger og sørger for at utdanningstilbudet de får i bedriften er godt, sier Trond Rædergård.