- Dette visste jeg ikke noe om. Jeg må ta en telefon til kommunen. Det er ubehagelig at personnummeret mitt er publisert. Jeg har samtidig ikke merket noe til det, men det skal ikke være sånn, sier en innbygger i Ørland kommune når lokalavisa kontakter vedkommende og opplyser om at personnummeret er publisert på kommunens nettsider.

Ørland kommune sier det er en glipp som har ført til at dokumentet i kommunens innsynsløsning ikke ble unntatt offentlighet.

Datatilsynet sier deres reaksjon vil komme an på hva som har skjedd og hvilke tiltak Ørland kommune har for behandling av beskyttelsesverdige opplysninger.

Siden desember

Fosna-Folket kom over en søknad til Ørland kommune i den digitale innsynsløsningen på kommunens hjemmeside der et dokument viser hele personnummeret til søkeren, sammen med navn, adressen, telefonnummer og epostadressen til vedkommende.

Dokumentet var journalført den 6. desember i fjor, og lå åpent ute til Fosna-Folket varslet kommunen om at informasjonen lå ute 19. februar.

Når lokalavisa sjekket dokumentet på nyttunder en halvtime senere, hadde kommunen beskyttet tilgangen på dokumentet.

Særlig beskyttelsesverdig

Fagdirektør Hallstein Husand i Datatilsynet forklarer at personnummer på avveie i verste fall kan føre til ubehagelige konsekvenser for den personnummeret tilhører.

- Personnummer er særlig beskyttelsesverdig opplysning etter personopplysningsloven. Det er en type opplysning som ikke skal publiseres på internett. Det er ikke bra, sier Husand.

-  Vi skal som innbyggere vite at de som sitter på våre personnummer og andre personopplysninger ikke videreformidler disse. Det er veldig uheldig at særlig beskyttelsesverdige opplysninger offentliggjøres, sier fagdirektøren.

Reaksjon

Husand sier at det selvfølgelig går an å være uheldig i enkelttilfeller og oppleve at opplysninger kommer på avveie på tross av gode rutiner for informasjonshåndtering.

- Publisering av personnummer i kommunens innsynsløsning vil være brudd på personopplysningsloven med forskrifter. Vi forventer at kommunen det gjelder sender en avviksmelding til oss i Datatilsynet, sier han.

- Vår reaksjon vil komme an på hvilke rutiner og hvilken praksis man har i dag, og hvilke tiltak man har fattet etter bruddet med informasjon på avveie, sier han.

I offentlighetsloven er det

Unnskyldninger

Fosna-Folket har valgt å anonymisere personen som fikk personnummeret sitt publisert på kommunens nettsider for å forhindre at uvedkomne kan spore opplysningene på eventuelle andre nettsider som andre aktører enn Ørland kommune står bak.

- Jeg vet ikke helt hva jeg bør gjøre videre. Jeg skal i alle fall ta en prat med kommunen for å høre hva som har skjedd og hvorfor det har skjedd, sier vedkommende.

- Jeg er spent på forklaringen eller unnskyldningene. Jeg tror ikke de har gjort dette med vilje, og har jo ikke merket noe til at personnummeret har ligget ute. Kan dette gjøre at noen prøver å misbruke min identitet, spør personen som sendte søknaden på avveie til kommunen.

Beklager

Ørland kommune skriver i en epost at opplysningene nå er skjermet for utlegg på internett med henvisning til § 7 i offentlighetsloven.

«Personnummer er ingen sensitiv opplysning i hht. Personopplysningsloven, men vi følger normalt anmodninger om å unnta personnummer på dokumenter som legges ut elektronisk på vår postjournal/hjemmeside.» skriver kommunen.

«Vi beklager at dette har blitt oversett i dette tilfellet.»

- Glipp

Britt Brevik er leder for infotorget i Ørland kommune, som har ansvaret for arkivering.

- Dette har skjedd ved en feil, en glipp. Vi rettet feilen så fort vi ble klar over den. Vi har rutiner for kvalitetskontroll for innsynsløsningen vi bruker der flere går gjennom dokumenter før de legges ut i kommunens innsynsløsning, sier hun.

- Vi tar kontakt med Datatilsynet og vurderer å sende en avviksmelding til dem. Det skal vi ta opp internt, sier Britt Brevik i Ørland kommune.