- Vi har dessverre få verneverdige bygg på Brekstad. Det er få historiske bygninger igjen. Jeg håper vi ivaretar historiske bygg fremover, sier Dagfinn Aune (Sv) til resten av kommunestyret.

Ørland kommune har i lengre tid jobbet med å få på plass en ny plan for Brekstad sentrum.

Slik Fosna-Folket tidligere har skrevet, har fylkesmannen hatt innvendinger til planen kommunen foreslo, blant annet for å få på plass flere boliger, og begrense hvor mye området som settes av til parkering.

Nå har kommunen vedtatt en endret plan, men det ble ikke uten stridstema helt inn mot oppløpssiden.

Meieriet

- Jeg har spørsmål om hensynssonen med vern rundt Meieriet. Det røde bygget må bevares. Hva er de andre tingene som foreslås vernet, og bør alt vernes? Jeg er redd vi kan miste fleksibiliteten for fremtidens meieritomt, sier varaordfører Finn Olav Odde (Sp) til kommunestyret.

Dermed var diskusjonen om vern i gang.

Varaordførerens partifelle, Roy Hoøen (Sp), tok også til orde for å vurdere omfanget av vern rundt Meieriet.

- Vi må lage en sentrumsplan som går langt fram i tid. Vi må ha parker og områder som gjør at folk ønsker å flytte og bo her. Jeg tror ikke det er riktig at vi legger begrensninger for oss selv. Vi må ikke stille oss i den situasjonen der vi ikke kan legge til rette for en utbygging i nærheten av meieriet om det er gjort på den riktige måten, sier Hoøen.

Bankbygget

Marit Sletten målbar tanken om å legge inn et form for vern rundt fokusbank-bygget, som står i 60-tallsstil i sentrum.

- Jeg vet at mange synes det gamle fokusbank-bygget ser stygt ut. Jeg kan være enig i det, men det er et historisk bygg av en type vi ikke vil få flere av. Det synes jeg vi skal ta vare på , sier Marit Sletten (H).

- Jeg er helt enig i at fokusbanken er stygg. Men det er 60-tallsbygget vårt og må bevares, sier Aune fra talerstolen.

Parkering

Birger Austad (H) fremmet forslag om å fjerne bestemmelsen i planen som omhandler parkering utenfor administrative bygg i sentrum. Han viste til brev fra Fylkesmannen hvor Fylkesmannen forklarer at de kan akseptere den løsningen for å få ned området som kan brukes til parkering i sentrum.

- Da vi begynte arbeidet med en plan for sentrum var fergeleiet elefanten i rommet som vi ikke visste hva vi kunne gjør med, sier Austad.

Med elektrifiseringen av nye ferger og arbeidet med ny fergekai nå godt i gang, har kommunen fått det slik de har ønsket i flere år: Ikke oppstillingsplass midt i kjernen av sentrum.

- Vi har sett på mange områder i løpet av det omfattende planarbeidet. Administrasjonen har gjort en fantastisk fin jobb. Vi har sett på byggehøyder, parkering, bolyst, urbanitet, sykkelvei, og mye annet. Vi kan ikke tvinge folk til å flytte hit. Jeg tror denne planen vil være sterkt medvirkende til at folk ønsker seg til Brekstad, fortsetter Austad.

Nok boliger

Fylkesmannen har også stilt krav til flere boliger i sentrum dersom de skulle godkjenne den nye sentrumsplanen. Austad forklarer tankene bak til sine representanter.

- Vi har ikke sperret utsynet mot sjøen. Det må være nærhet til sjøen i kystbyen. Det ble det færre boenheter av. Vi har hevet byggehøyden litt, og økt tettheten i områder for å imøtekomme kravet fra Fylkesmannen, sier han.

Arbeiderpartiets Gunhild Tettli sier det er viktig at med stor forventet vekst, så må man fokusere på fortetting.

- Det er én ting å lage en god plan, men den må følges opp slik at den ikke bare blir liggende, sier hun.

Lukkede dører

Posisjonen ba om gruppemøte for å diskutere de ulike forslagene og synspunktene før votering om saken. Etter at politikerne fikk diskutert saken seg i mellom bak lukkede dører, gikk de enstemmig inn for planen slik den var foreslått, med Austads endring om parkering ved administrasjonsbygg.

Etter møtet forklarer ordfører Tom Myrvold (H) resultatet av diskusjonen slik:

- Vi må se på de historiske verdiene vi har som en kvalitet og en styrke. Det tror jeg også bevisste eiendomsutviklere gjør. Dette er andregangs behandling av en plan. Ønsker vi en ny runde ved å gå for endringer i møtet, når vi også ønsker fremdrift i arbeidet, sprø ordføreren.

Signalbygg

Therese Eidsaune (H) benytter anledningen til å gi en appell til utbyggere fra kommunens talerstol.

- Vi ønsker oss signalbygg. De kan være høye, brede og generelt spesielle. Kjære utbyggere, kom og lag noe særegent i kystbyen!