- Endelig ser det ut til at vi skal få fylt ut i Brekstadbukta. Det er viktig for Ørlandet, og ikke minst viktig for den nye felles kommunen. Jeg setter veldig stor pris på den jobben administrasjonen har gjort i denne saken, sier Roy Hoøen (Sp) til kommunestyret i Ørland kommune.

Det ble ingen omkamp om kommunen skal fylle ut eller ikke.

Nå har politikerne fokus på hvordan det nye industriområdet skal se ut.

Selvfinansierende

Ordfører Tom Myrvold (H) sier at kommunens fokus ikke er å tjene penger som eiendomsutvikler i kommunen når de legger til rette for boligbygging og nye bedriftsbygg.

- Det viktige for oss er å legge til rette for etableringer, om det er boliger eller for bedrifter. Det er viktigere enn å tjene penger på selve tomtesalget, sier ordføreren.

Kommunalsjef Arnfinn Brasø sier til kommunestyret at han er overbevist om at investeringene i utfyllingen kommer til å bli dekket inn av salget av tomtene som vokser opp av fjæra.

- Vi solgte nylig områder til Forsvarsbygg for nesten 18 millioner kroner. Det er disse pengene vi nå ber dere vurdere å bruke på utfyllingen, informerer Brasø kommunestyret.

Ikke omkamp

SVs Dagfinn Aune sier hans parti, som har vært mot utfylling over lang tid innser at slaget er tapt.

- Vi skal ikke ta noen omkamp på utfylling eller ikke. Vi er opptatt av hvordan de nye områdene blir seende ut. I dagens utfylte område er det for det meste ikke trær og ser ikke bra ut, sier Aune.

- Området må ikke bare brukes av de som jobber der og ingen andre fordi det ikke er trivelig. Jeg skulle sett utover dagens område, men heldigvis har noen bygget et hus mellom, sier representanten til latter fra kommunestyret.

Kjører prosessen

Hoøen understreker at det er kommunen som utvikler området, og derfor kan stille krav til at det ser bra ut.

- Jeg tror sakte men sikkert det går opp for bedriftene der i dag at trivsel er viktig. Det har gått opp noen lyspærer for flere om hvor viktig det kan være med plen når bedriftsledere har besøkt oss i Komité plan, drift og landbruk, sier Ole Martin Hågård (H).

-Vi tar helt klart med oss innspillene om grøntareal til arbeidet i plankomitéen. Jeg er sikker på at administrasjonen også kommer til å følge dette opp, sier Birger Austad (H), som er nestleder i nevnte komité.

Så snart som mulig

Brasø forteller Fosna-Folket at administrasjonen allerede har lagt ut prosjektet på anbud, med klart forbehold om at konkurransen vil bli avlyst uten kostnader for kommunen dersom kommunestyret ikke ønsker å videreføre arbeidet.

- Det har rett og slett vært nødvendig for at politikerne skal ha et reelt valg om de vil at vi skal fylle ut eller ikke. Dagens utfyllingstillatelse gjør at arbeidet må være ferdig i mai, og da må vi finne interessenter som kan gjennomføre jobben på den tiden, sier kommunalsjefen.

Klargjør

Politikerne gikk enstemmig inn for administrasjonens forslag. Det betyr at arbeidet med utfylling for å lage rundt 30 dekar nytt landareal på Brekstad vil komme i gang så fort en kontrakt med en tilbyder i anbudskonkurransen blir inngått.

Administrasjonen kostnadsberegner prosjektet til å koste 15 millioner kroner ekskludert moms. Det inkluderer etablering av veier, vann- og avløp og elektrisitet i henhold til reguleringsplanen for området.

«Administrasjonen vurderer, med grunnlag i de forespørslene om byggeklare tomter i Brekstadbukta, at nødvendig klargjøring og tilrettelegging av hele arealet innenfor trinn 1 bør gjennomføres nå. Det klargjorte arealet vil representere ca 30.000 kvm, og lagt til grunn det som er dagens markedspris for slike arealer på Brekstad, vil områdets salgsverdi ligge på mellom 15 og 20 millioner.» skriver administrasjonen i sin vurdering til politikerne.

- Det er vel en merkedag når første lass fylles ut?

- Jeg kommer til å være der når det første lastebillasset tømmes. Nå er fokus på neste steg. Vi har en plan for trinn to med utfylling også, svarer ordfører Tom Myrvold.