- Mange har litt datakunnskap, men ikke nok til å henge med i dagens samfunn. Ikke alle som eier et nettbrett eller en datamaskin vet hvordan den fungerer. Nye innstillinger eller oppdateringer gjør at de kan stå helt fast. Jeg anslår at det er rundt 800 data-analfabeter i Ørland kommune og kanskje 700 til i Bjugn. Hvem er de rundt 1500 personene som faller utenfor det demokratiske samfunnet, spør Joop Cuppen i Seniornett Norge.

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) estimerer at over 900 000 nordmenn over 16 år har så dårlige digitale ferdigheter at de ikke henger med på offentlige tjenester på internett.

Ørland frivilligsentral, Ørland folkebibliotek og Eldrerådet i kommunen opprettet i samarbeid Seniornett Ørland 15. november.

Denne uka hadde den frivillige organisasjonen for å styrke dataferdighetene oppstartsmøte for de som skal dra i gang et tilbud for å innlemme flere i dagens samfunn.

Frivillige

Seniornett Norge er en frivillig organisasjon med 217 lag over hele landet. De disponerer 4,5 årsverk blant ansatte, som sammen med tusenvis av frivillige gir opplæring i bruk av datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett til over 20 000 personer i året.

Organisasjonen får blant annet finansiering fra kommunal- og moderniseringsdepartementet for å hjelpe nordmenn, spesielt eldre, med å øke dataferdighetene sine slik at de kan delta som fullverdige medlemmer av dagens samfunn.

- Vi er blitt et slags talerør for eldre på internett. Stortinget, departementene og politikerne drar oss med i mange prosjekter. Spesielt prosjekter om den digitale fremtiden og velferdsteknologi, sier Cuppen.

Velferdsteknologi er en samlebetegnelse på ulike teknologiske løsninger som gjør at enkeltpersoner får et bedre liv, spesielt ved å bo i sitt eget hjem lenger.

- EU har oppdaget oss. Vi representerer Norge i flere EU-prosjekter der det ikke er noen annen norsk representasjon.

A- og B-samfunn

Cuppen sier det er vanskelig å overvurdere hvor mye man faller utenfor i dagens samfunn uten grunnleggende digitale ferdigheter.

- Digitalkunnskap er viktig for tilgangen til offentlige og private tilbud. Med helt ulike nettsider, er det reelt at noen over 80 kan bytte bank i dag? Nå beveger vi oss inn i en tid der det blir et A- og B-samfunn der man skiller mellom de informerte og uinformerte. Kommuner og det offentlige skriver ut færre og færre dokumenter som er tilgjengelig som brosjyrer eller annet. Man må få informasjonen digitalt, sier han.

- Digitale analfabeter, såkalte digibeter faller utenfor. Det gjelder også det sosiale. Nesten tre fjerdedeler av de over 60 som er digitale brukere er på Facebook. Er man ikke digital står man utenfor samfunnet. Derfor er det så viktig at alle får mulighet til å lære og bli inkludert, sier Cuppen.

Fakkeltog

I dag er digitale ferdigheter sammen med lesing, skriving, regning og muntlige ferdigheter, blant de fem grunnleggende ferdighetene som Utdanningsdirektoratet benevner som forutsetning for læring og utvikling i samfunnslivet.

Gjennom grunnskoleopplæring har alle rett til å få opplæring i sine digitale ferdigheter. Det er kommunene som har ansvaret for at alle får det tilbudet.

- Dersom alle de 800 i Ørland kommune gikk i fakkeltog for å få opplæring i digitale ferdigheter ville det kommunale tilbudet komme raskt, mener Cuppen.

- Det som ofte skjer er at man får tilbud om et kurs, så er det skitt fiske og lite napp. De som har vært motiverte for å lære data har gjort det. Del av oppgaven vår i Seniornett er å motivere flere til å bli digitale.

En engasjert Joop Cuppen i Seniornett Norge sier noe av det aller viktigste med å få flere på nett er å finne den utløsende faktoren som kan motivere hver enkelt. Foto: Jakob Ellingsen

Knottofobi

- Mange er redde for å gjøre noe feil når de bruker en smarttelefon eller pc. De har det jeg kaller knottofobi, redsel for å prøve å trykke fordi man er redd for at noe galt skjer. Datamaskinen eksploderer aldri av at man trykker. Det skjer ikke noe galt om man trykker feil, sier Cuppen.

- Det viktige er å finne triggeren som gjør at hver enkelt har lyst til å bli digital. Hva er du opptatt av? Å høre gammel musikk, å se familiebilder, nettbank, å snakke med venner, tekstmeldinger, videosamtaler med barn i utlandet? Den utløsende faktoren for å begynne å bli digital må man finne for hver eneste person.

Spesielt

Cuppen sier det er ganske spesielt at Ørland kommune er en av pådriverne for å få i gang en lokal Seniornett-forening på Ørlandet.

- Jeg husker bare en annen kommune som har gjort det samme i mine sju år i jobben med reising rundt over hele landet. Det er Orkdal, sier han.

Monica Hansen er styreleder i den frivillige organisasjonen, og jobber i en prosjektstilling i kommunen.

- Digitale ferdigheter er veldig viktig. Vi kommer til å begynne med grunnleggende kurs, og så bygge på med de tingene det er interesse for. Vi er i samtaler med banken om kurs for nettbank, legevakta for kurs i hvordan man kan se sine resepter og informasjon om medisiner på internett, sier Hansen.

Hun forteller at det er Eldrerådet i kommunen som har vært de største pådriverne for å få på plass et bra datatilbud for de som ønsker kurs.

- Målet er å engasjere folk, at det blir snakk på bygda om å bli digital. Det er mange spennende prosjekter i gang i kommunen, og vi benytter anledningen til å informere om datakursene som kommer nå snart, sier hun.

- Dette er et lavterskeltilbud. Styrken vår er at det er brukeren selv som bestemmer hva han vil lære, ikke kursholderen. Alle på Ørlandet skal kunne få delta i dagens digitale verden. Det er kjempeviktig, sier Joop Cuppen.

En engasjert Joop Cuppen i Seniornett Norge sier noe av det aller viktigste med å få flere på nett er å finne den utløsende faktoren som kan motivere hver enkelt. Foto: Jakob Ellingsen