Jeanett Rædergård fra Ørland forteller Fosna-Folket om flere hjertet-i-halsen-møter med hunder som ikke går i bånd.

– Jeg går tur hver dag med baby i barnevogn, og noen ganger er min treåring også med. Det er skremmende når løse hunder kommer løpende mot oss og hopper på oss. Noen hundeeiere forsøker å kalle inn hunden sin. Noen roper ikke i det hele tatt, men bare lar hundene løpe fritt, sier Rædergård.

Hundeloven

Ifølge hundeloven §4 skal Hundeholderen påse at hunden ikke farer mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Har en hund dette for vane, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel.

– Dette har foregått over lang tid. Før jeg fikk barn gikk jeg tur med vår tidligere hund. En gang så jeg noen mennesker med tre eller fire store hunder et stykke bortenfor. Hundene kom bjeffende og løpende mot meg og jeg tenkte at «nå går det liv». Jeg løftet opp min hund og holdt han over hodet mitt! Hundene omringet meg og hoppet på meg og snappet etter min hund, forteller Rædergård.

– Jeg hadde kloremerker på mage og rygg etter hundeklørne og var rimelig skjelven og uttafor. Det skal ikke være sånn!

Hendelsen ble rapportert inn til politiet.

Barnevogn

Småbarnsmoren forteller om en rekke lignende episoder; mange av dem på Ottersbo, men hun har opplevd tilsvarende også på Brekstad, Reksterberget og i Grandefjæra.

– Det føles ikke trygt lengre, man går og titter seg over skulderen! Det har vært mang en gang hunder som kommer løpende bort og det er ikke lett å skulle håndtere situasjonen. Min gamle hund var i tillegg veldig beskyttende mot meg, så det kunne ende med basketak hundene imellom, forteller hun.

Rædergård har ikke lenger hund, men opplever fortsatt at løse hunder kommer løpende mot henne når hun går tur.

– Da jeg gikk turer med hunden og barnevogn, var det med hjertet i halsen, da vi virket som en magnet på andre hunder.

Engstelig for barna

I hundeloven §4 står det også at Hundeholderen skal vise særlig aktsomhet der det er barn, for å hindre slik kontakt mellom hund og barn som barnet eller voksne som følger barnet, ikke inviterer til, og for å forebygge at barn blir skremt. Om nødvendig skal hunden bli satt i bånd eller holdt tett inntil hundeholderen.

– Ikke alle liker hunder, og svært få liker å bli hoppet på av fremmede hunder. Jeg tror alle kan være enig i at med barn blir man ekstra engstelig når en hund kommer løpende, sier Rædergård.

Hun har vært i kontakt med Ørland kommune med ønske om en tydeliggjøring angående hundehold. Ørland kommune har videresendt henvendelsen til Fosen lensmannsdistrikt, som har ansvaret for å håndheve hundeloven.

Ansvar

Inntil videre håper Rædergård at hundeeiere tar ansvar for hundeholdet.

– Jeg tenker at de bør ta hundetreningen sin andre steder enn i et byggefelt. Og de som går tur med hundene løse bør ha rimelig god kontroll på hunden sin for at det skal være greit.

Kommunikasjonssjef i Ørland kommune, Skjalg Ledang, sier til Fosna-Folket at det ikke er utvidet båndtvang i kommunen. Det betyr likevel ikke at hundeeiere kan la hunder gå fritt eller uten tilsyn i boligfelt, jamfør hundeloven § 3, der det blant annet står at hundeholderen skal søke å avverge at hunden eller hundeholdet skaper utrygghet for andre.

Den som er berørt, kan kreve overfor hundeholderen at en varig tilstand eller varige forhold som ikke gir tilstrekkelig sikkerhet, eller som volder urimelig ulempe, blir rettet.

Sistnevnte paragraf gjelder uavhengig av om en kommune innfører utvidet båndtvang eller ikke.