- «Vi ska vis dokk kæm vi e.» «vær blid, vær tøff, vær positiv», lyder deler av teksten på åpningsnummeret «Kom igjen» som elever i sjuende trinn på Botngård skole sang sammen med barnehagebarn fra Bekkfaret barnehage og sangelever ved kulturskolen.

Og fra scenen viste virkelig den unge garde og tidligere elever hvor givende et godt kulturskoletilbud kan være.

Publikum strømmet på for å få med seg musikk i foajéen under mingling før konserten i Store sal. Foto: Jakob Ellingsen

Eksperiment

Bjugn kulturskole ble etablert i 1977.

- Kåre Opdal i Trondheim var ildsjelen som virkelig satte fart i tanken om kulturskoler. Gjennom samordnet musikkforsøk ble Bjugn med i utviklingen av de første kulturskolene, sier kulturskolens første rektor, Per Henning Moan fra scenen i et sofaintervju sammen med de to andre rektorene gjennom kulturskolens historie.

- Opdal hadde en tanke om at man kunne ha samme modell for kulturskolene, med gruppeundervisning og desentralisert til skolene. Tre kulturskoler ble med i prosjektet. En stor by, Trondheim, en stor distriktskommune, Sandnes, og en liten kommune, Bjugn, forsetter Moan.

- Vi ble et mønster for resten av landet etter forsøket fra 1977 til 1981, sier kultursjef i Bjugn og tidligere kulturskolerektor Odne Røkkum.

81 år ung går Arve Tellefsen like godt ned i knestående i samspill med pianist Jørgen Larsen. Foto: Jakob Ellingsen

Mangfold

Fra begynnelsen som en rendyrket musikkskole, har kulturskolen gradvis utviklet et svært mangfoldig tilbud.

Med Fosenhallen midt i Botngård sentrum, har kunstløp vært del av tilbudet siden 2010. Musikkteknologi, dans, musikk og ikke minst samspill står på programmet for barn og unge gjennom skoleåret.

- Jeg har selv to døtre som driver med kunstløp i Trondheim. Jeg sendte dem bilde av Fosenhallen etter å ha vært og sett på den tidligere i dag. De var like imponert som meg, sier fiolinist Arve Tellefsen, som var hedersgjest på arrangement.

Tidligere elever ved kulturskolen har tatt på seg steppesko og riverdance-skjørt mens et forsterket lærerband spiller en låt av Secret Garden. Foto: Jakob Ellingsen

Heder

Trondheims store musikalske sønn spilte sammen med bjugninger på mange nummer.

- Jeg er utrolig imponert over hva dere gjør her i Bjugn. Det er flott å få være med på en kveld som denne, sier Tellefsen fra sofastolen på scenen.

- Det er virkelig godt å få spille med korps, dansere og de andre her.

Æresgjest under jubileumsaftenen, Arve Tellefsen, spiller «Gabriels obo» av Ennio Morricone, tittelsangen til 1980-tallsfilmen The Mission, sammen med korpsmusikanter fra Bjugn. Foto: Jakob Ellingsen

Tempo i kroppen

81 år ung sier Tellefsen at han har trappet ned konsertvirksomheten fra å spille like mye i alle de store konsertsalene verden rundt.

Publikum fikk oppleve at fiolinisten fortsatt har tempoet i kroppen, for eksempel gjennom å spille Montis berømte stykke Czárdás, der fiolinisten får utfordret hvor fort de kan flytte gulerøttene rundt på fingerbrettet.

Bandet Black moon, med sitt utspring fra et samspillprosjekt ved kulturskolen i 2013, gjør «Someday». Foto: Jakob Ellingsen

Samarbeid

I år er det ti år siden Bjugn kulturhus og den nye Fosen videregående skole ble ferdigstilt. Det gjorde at Bjugn var vertskap for fylkesmønstringen for Ungdommens kulturmønstring, UKM, i år.

- Vi satte rekord i antall deltakere, så det er vi stolte av, sier Røkkum.

Ørland og Bjugn samarbeider om gjennomføringen av UKM, og en rekke andre prosjekter der de to kulturskolene jobber sammen. Det samarbeidet skal fortsette, og blir nok enda tettere når to kommuner blir til én fra 2020.

Unge ballerinadansere danser til unge sangeres versjon av «Blinke blinke stjerne». Foto: Jakob Ellingsen

Gratulasjoner

Fra Bjugn kommune var det posisjonsleder Anne Toril Rødsjø som fikk æren av å gratulere jubilanten med dagen.

- Jeg vil tro de fleste av barna er innom kulturskolen. Det er en viktig arena for at barn får utfolde seg. Gratulerer med dagen, sier Rødsjø.