- Norge hevder seg i verdenstoppen i gjeterhund og norske utøvere og hunder hevder seg i både EM og VM. Nå er de på Fosen for å prøve å ta hjem NM-tittelen, sier Anne-Lise Haugdahl Humstad, som sitter i arrangørkomitéen for trippel-NM på Austrått fredag, lørdag og søndag.

Humstad forteller at det er 769 lam som skal klippes i NM i saueklipping, og noen hundre sauer som skal gjetes i NM i gjeterhund. Ulla skal Norges fremste ullhåndterere skille i NM i ullhåndtering.

Alt skjer i de historiske rammene på Austrått.

Spektakulært

Sau samler seg i flokk. Oppmerksomme hunde-øyne følger bevegelsene forventningsfullt i påvente av startsignalet. Hunden lystrer umiddelbart signalet og samspillet mellom gjeterhund og hundefører gjør at sauene fort samles og flyttes dit hundeteamet ønsker.

- Hundene har et imponerende instinkt. Samtidig ser man det enormt gode samarbeidet med føreren. Det er lagt ned masse timer med trening. Den innsatsen gjør at man får se det aller beste hentet ut av hunden, sier Humstad.

Hun sier det kan være vanskelig å beskrive hvor spektakulært det er å se hundene i aksjon, men lett å se når man opplever det.

Logistikk

Det er over 1000 sau i aksjon under de tre NM-ene.

- Arrangementet er kun mulig gjennom stor logistikk og dyktige medspillere. Vår hovedsponsor, Nortura, besøker transporten av sau og lam. Det er også en stor logistikk med forklipping av lammene som skal klippes i NM, sier Humstad.

Hun forklarer at lammene blir klippet rundt magen og halen for å jevne ut sauene så konkurranseforholdene blir så like som mulig.

- Det er et stort arbeid før transport, sier Humstad.

Sau og sånt

I tillegg til selve NM-konkurransene, der rundt 150 personer deltar, er det andre aktiviteter som arrangeres rundt NM-området som passer for både stor og liten.

- Utstillinger, lokal mat, lesekrok for barn. I tillegg til meget god stemning på loven under klipping og konkurranser, er det mye krydder i hverdagen som gir en komplett opplevelse, mener Humstad.

Lokalt håp

Humstad skal selv konkurrerer i NM i saueklipping og sier hun gleder seg stort. Åfjordingen blir et av de lokale håpene i helga.

- Det er registrert nesten 60 deltakere. Fosen er ikke akkurat det mest sentrale sauedistriktet for å si det mildt. Jeg gleder meg til å treffe likesinnede saueklippere. Dommerne krever at vi klipper veldig nøye samtidig som man må holde tempo. Det er viktig for å heve nivået på klippingen her i landet, sier Hun.

- Fokus er å holde nervene i sjakk, og gjøre det man kan. Spesielt når vi nærmer oss finalene blir det liv i publikum og en fantastisk atmosfære.

- Dette er en gylden anledning for å se noe helt nytt. Man må bare tørre å ta turen til NM, sier Anne-Lise Haugdahl Humstad.