- Vi er så heldige at Bygdeboksen og bygda 2.0 like ved et sår etter veiutbyggingen for noen år siden. Der ser vi for oss at man kan bygge et flott kulturamfi. 2018 blir litt en soft start for festivalområdet. Vi har et utviklingsprosjekt på gang over flere år som sikter inn mot festivalen i 2019 og inn i fremtiden, sier festivalsjef for Stokkøya festival Thomas Ryjord.

Forrige uke ble festivalen lansert. I etterkant arrangerte festival-arrangørene en lanseringsfest på Stokkøya. Der fikk tilhørerne se hvordan den første festivalen blir, men også store fremtidsplaner.

- Nå går vi inn i fremtiden

Området rundt Bygdeboksen i Sossvika på Stokkøya i Åfjord kommune blir festivalområdet for den første Stokkøya festival. Området rundt Bygdeboksen blir derfor fokus frem mot slutten av juni. Gjerder, scener og annen infrastruktur skal på plass i området før artister, foredragsholdere og 1500 festivaldeltakere kommer på plass.

Etter befaringen av dagens festivalområde, tar Roar Svenning i Bygda 2.0 med seg forsamlingen videre langs veien mot der festivalarrangørene ser for seg et permanent kulturamfi i fremtiden.

- Nå går vi inn i fremtiden. Nå er vi på vei inn i festivalområdet for 2019 og 2020, sier Svenning.

Først går veien forbi boligfeltet Bygdekanten, som kan være inne i anleggsfasen allerede før sommeren 2018. Deretter går veien ut av det detaljregulerte området.

Veisår

Destinasjonen er såret i naturen etter veiutbyggingen i området. Bygdeboksens markante tak sees i bakgrunnen.

- Veisåret kan bli et fantastisk kulturamfi. Det er et naturlig amfi med stein rundt på tre kanter. Får vi flyttet steinmassene og ryddet siktlinja ut mot haven får vi forsterket nærheten vi har til naturen rett ved festivalområdet, sier Svenning.

- Her kan vi bygge opp et festivalområde fra scratch akkurat slik vi selv ønsker, supplerer Ryjord.

Deler av sjøsiden av Bygdeboksen er tenkt som del av den første Stokkøyafestivalen i sommer. Foto: Jakob Ellingsen

Permanent

Svenning forklarer at tanken med Bygda 2.0 i utgangspunktet er en landsby. Tanker om beplantning og vegetasjon gjør at amfiet kan fremstå som et parkområde.

- Permanente arenaer for kultur inngår naturlig i tanken om landsby. Vi har som mål å få en lekter i fjæra som vi i forbindelse med festivaler kanskje kan ha en scene på. Med bryggefasiliteter blir det lettere å komme hit med båt, skisserer Svenning.

- Kanskje vi til og med kan få Hurtigruta til å legge til? Vi får se, sier han med et smil.

Slik ser festivalskaperne for seg at festivalområdet på Stokkøya kan se ut i et tiårsperspektiv. Foto: Samskape Arkitekter

Større

Det første festivalåret er det plass til 1500 besøkende på festivalområdet. Budsjettet går i balanse om festivalen selges ut. Med et videreutviklet festivalområde, ser Ryjord for seg at festivalen kan bli større.

- Kanskje opp mot 2000 eller 2500 personer. Når festivaler eller arrangement blir store, må fokus være mye på mengdelogistikk og hvordan man håndterer så mange mennesker på ett sted samtidig. Med en mindre festival har man litt mer armslag til å ha fokus på andre ting, som innholdet, sier Ryjord.

Bygdeboksens karakteristiske silhuett og deler av det som kan bli fremtidens festivalområde fra 2019. Foto: Jakob Ellingsen

Langsiktig

Festivalsjefen sier at planer for utvikling av området er langsiktige. Arrangørene har fått laget en skisse over hvordan festivalområdet kan se ut ti år frem i tid.

- Vi ser potensialet i området her. Med utvikling over tid får vi også innblikk i hva som fungerer og hva publikum ønsker seg på Stokkøya festival, sier Ryjord.

- Vi liker festivaler der de fleste reiser til festivalområdet og bor der. Det gjør at vi må tenke litt annerledes. Så vil vi at det skal være aktivitet her hele året, ikke bare i festivalhelga. Det gjør at ting må planlegges og bygges gradvis, sier festivalsjef Thomas Ryjord, der han ser på utsikten over festivalområdet ned mot sjøen. Og havet bak.

Mulig publikumsområde ned mot veisåret som skal bli amfi om planene realiseres. Foto: Jakob Ellingsen