- Det går i ett nå den siste tiden før festivalstart. Bluesavis, hotell og logistikk til artister, transport, utstyr, frivillige og alt det andre. Dette er ikke den tiden av året jeg legger på meg mest, for å sid et sånn, sier en spøkefull Tor Hognes, leder av Ørland bluesklubb.

Torsdag 21. september braker Ørland bluesfestival i gang. Hele styret i bluesklubben tar fri fra jobb de siste tre dagene før festivalstart for å sikre en fantastisk festival.

Frivillig

Fosna-Folket får forstyrre styret i Ørland Bluesklubb på ett av flere planleggingsmøter for årets festival i innspurtsfasen før artistene kommer.

- Inkludert alle timene våre fantastiske frivillige legger ned, og de flere hundre timene med frivillig innsats i løpet av året er det fort mellom 600 og 800 timer i året med frivillig arbeid som ligger bak festivalen. Det er bare frivillige som står bak alt, sier Syver Srøbka.

Rundt bordet er de andre styrerepresentantene i bluesklubben enige i at det er interessen for bluesmusikken som gjør at det er verdt å legge så mange timer av fritiden inn i et så stort prosjekt som en musikkfestival er.

- Ja, det handler om interessen til blues, sier Kari Engelund Mathisen.

Røttene

Det er stort engasjement rundt bordet. Praktiske gjøremål ryddes raskt av banen. En telefon ringer. Det blir fort klart for de andre rundt bordet hvem det er i den andre enden. En ekstrabeskjed, et supplerende spørsmål.

Hvorfor er det akkurat blues som engasjerer så veldig? Hva er det med de «blå tonene» som ligger midt mellom skalaene på tangentene til et piano som fenger ekstra?

Kjennere snakker om feelingen, om kunsten det er å bøye strengen eller å blåse tonehøyden bort fra de tolv tonene man finner i et klaviatur. Det er snakk om følelse, erfaring og musikere som har øret for subjektiviteten som trengs for å treffe og løfte frem et magisk, skjærende øyeblikk midt mellom dur og moll.

- Blue slår mot rock, mot jazz, mot pop. I bunnen ligger grunnlaget fra blues. Folk tror blues er triste kjærlighetssanger, men det er egentlig motsatt, sier Hognes.

- Blues er røttene til alt, sier Srøbka

- Det er gladmusikk. Del av vår jobb er også å få den neste generasjonen til å bli kjent med bluesmusikken, sier Mathiesen.

- En del av jobben vi bruker tid på er å vise folk video så de ser hva blues er og hvilke artister som har spilt Ørlandet før, sier Stig Snekvig.

Fosen-bandet Blue Aspic spiller sammen med blueslegende Earl Thomas på scenen ved en tidligere bluesfestival. Foto: Alexander Killingberg

Nytt

Det er 18. gang med bluesfestival på Ørlandet i år. Selv med lange tradisjoner og rutinerte arrangører står det justeringer på planen, ikke bare nye artister på scenen.

- Det er litt spesielt og vi er litt spente på at det er første gang vi ikke har sildebord på lørdagen i festivalen. Sildebordet har vært en flott anledning til å vise frem alt av lokal mat, fra lokal fisk og egg til alt annet. Vi prøver uten i år, så ser vi hvordan det blir, sier Hognes.

Sjangerfestival

I løpet av året og i løpet av årene har det blitt mange USA-turer og turer til andre festivaler på blues-entusiastene rundt bordet.

Frode Johnsen sier det er noe spesielt med livemusikk, og at det ikke minst gjelder for blues som sjanger. Da må man høre en artist live for å oppleve hvordan de kan fremstå for publikumet på Brekstad.

- Vi ser at en del bluesfestivaler har rocke-artister som headlinere for å dra publikum. Vi håper selvfølgelig å gå i pluss uten headlinere som ikke egentlig er bluesartister, sier Hognes.

- Vi er og skal være en sjangerfestival. Jeg har ikke noe imot at andre bruker rock og pop for å trekke folk. Samtidig kan vi ikke bruke hele artistbudsjettet på å ha Hellbillies eller De derre på programmet, fortsetter Srøbka.

Tett på

Mange politikere snakker om bolyst og behovet for arrangementer for å være et attraktivt sted folk ønsker å bo. Bluesforsamlingen sier de tror de aller fleste kan ha flotte musikkopplevelser i løpet av festivalen. I kirka, på eldresenteret, på skolekonserter, på jam, på kveldstid.

- Vi er en liten festival. Det gjør at man kan komme helt innpå artistene, bli svett av å se dem, ikke bare høre dem, sier Srøbka.

For blues-entusiaster, er store deler av årets program konserter man ikke kan gå glipp av, ifølge bluesstyret. Når de skal nevne noen av høydepunktene blant årets festivalartister, fem ulike smaker rundt bordet til slutt ramset opp nesten hele festivalprogrammet.

21-årige Magnus Berg besøker Ørlandet for første gang. Han er en bluesgitarist som har etablert seg i hele Europa, og begynner å få et navn i USA.

Nederlandske Julian Sas stiller med sin kvartett. Srøbka tror hans spesielle stil kommer til å slå an.

I år håper styret i Ørland bluesklubb på over 600 besøkende i løpet av musikkhelga.

- I fjor endte vi litt under streken. Jeg vil utfordre bjugninger og ørlendinger til å kjenne sin besøkelsestid hvis de vil ha festival. Programmet er fantastisk, sier Tor Hognes.