På oppdrag for blant andre miljøforvaltninga, har Skandinavisk naturovervåkning kameraer i en rekke lakseførende elver over hele Norge.

– Det er gjennomgående veldig gode tall i alle elvene vi overvåker, forteller Anders Lamberg. – Ikke minst gjelder dette Stordalselva, der kurvene våre viser at det er fryktelig mye fisk i år i forhold til normalen.

Meget fornøyde fiskere

Hallgeir Stjern i fagrådet for Stordalselva og Nordalselva bekrefter langt på vei Lambergs uttalelser. – Vi har fått tilsvarende meldinger fra fiskerne i våre elver, sier han.

Statistikken taler sitt tydelige språk: I alle ukene så langt i årets laksesesong, ligger fangsten godt over samme uker foregående år i Stordalselva, og tendensen er den samme i Norddalselva.

Også Ståle Øverdal, som er leder i elvelaget for Steinsdalselva i Osen, rapporterer om meget godt fornøyde fiskere. – Vi har hatt et kjempegodt innsig med laks i år, ja. Fiskerne er meget fornøyde, så da er vi òg fornøyde.

Rømt oppdrettslaks?

Man hører mye negativt om situasjonen for villaksen. Slik sett kan det kanskje virke overraskende at tallene nå er så gode. Professor i biologi ved NTNU, Ole Kristian Berg, tror dessverre at rømt oppdrettslaks har en del med saken å gjøre.

– Forhold som vær og vind i de ulike årene spiller selvfølgelig inn, og man har visse forskjeller på sterke og svake årsklasser hos laksen. Det fører jo naturlig nok til visse svingninger.

– Men store lakserømninger har dessverre stor betydning. Situasjonen har riktig nok blitt bedre; prosentvis i forhold til størrelsen på industrien er det mindre laks som rømmer nå enn det har vært før. Men situasjonen var uakseptabel allerede på 1980-tallet, og det er den fortsatt. Den rømte laksen blander seg inn i villaksstammene, og i noen elver har man mer rømt oppdrettslaks enn egentlig villaks. På Fosen har man hatt noen store lakserømminger, og laksen som rømmer kommer gjerne tilbake til den samme regionen.

Skal man tro professoren, er det altså ikke slik at et godt fiskeår i elvene, nødvendigvis betyr at situasjonen for villaksen er forbedret.