- Målet er at Austrått og Ørland skal bli et kjent sted i forbindelse med reformasjonen. Her jobber vi opp i mot det tyske markedet, sier Gunn Kristin Ørsleie, som er daglig leder for Ørland kultursenter.

Et trettitalls trøndere er på plass i den tyske byen Witternberg, der Luther offentliggjorde sine 95 teser for akkurat 500 år siden.

Med seg har de kunst, kultur, foredrag og lokal trøndersk mat for å vise frem det historiske triangelet Austrått - Nidaros - Stiklestad.

Trailertur

Mandag kjørte en trailer fra Brekstad i retning Wittenberg lastet med lokal trøndersk mat. Sild, reinsdyrkjøtt, krabbe, reker, blåskjell, laks, ost, spekepølser, tjukkmelk, flatbrød med mer er nå på plass i Tyskland.

- Ørland kultursenter har jobbet med reformasjonsprosjektet siden 2009. Vi har hatt tett kontakt med Wittenberg og ble invitert til å delta i verdensutstillingen for reformasjonen i byen. vi valgte en litt utradisjonell løsning og tror det kan markedsføre det historiske triangelet godt, sier Ørsleie.

Nøyaktig tysk system

De siste par dagene har delegasjonen fra Trøndelag jobbet med forberedelser til arrangementet i helga, der det er trøndernes tur til å prege reformasjonsbyen.

- Vi har jobbet mye med å forsikre oss om at vi har alle godkjenningene fra de tyske myndighetene på plass og for å ordne det praktiske. Det er en del ting som skal på plass. Det tyske systemet er veldig nøye. Nå er alt i orden slik som planlagt, sier Ørsleie.

Lokalt næringsliv

Sør-Trøndelag fylkeskommune, Trøndelag Reiseliv, Visit Innherred og mange representanter fra det lokale næringslivet på Fosen og i Trøndelag er med som støttespillere i prosjektet.

Representanter fra reiselivet, kulturlivet og matbransjen er på plass for å selge Austrått, Stiklestad og Nidaros inn som destinasjon. Politikere er selvsagt også med.

- Jeg tror vi kan få mye igjen for å presentere mulighetene som ligger her hos oss. Dette er viktig og det er derfor så mange er med på laget, sier Ørslie.

Spent på besøket

Den lederen for kultursenteret sier hun er veldig spent på hvor mange som kommer innom. Delegasjonen har fått presentert varierende besøkstall fra 1.000 helt opp til 16.000 besøkende.

- Det er et stort sprik. Vi gir ut mat og informasjonsmateriell så lenge vi har det. Etter det får vi bare gjøre det beste ut av det og være gode ambassadører, sier Gunn Kristin Ørsleie fra Wittenberg.