- Dette handler kanskje mer om bygdeutvikling som om kommunale utleieboliger. Her får vi kommunale boliger på kjøpet, sier Bjørn Arne Hosen (Ap) til kommunestyret i Åfjord.

I dag er det ingen kommunale utleieboliger i Stokksund.

Det har lokalpolitikerne vedtatt at skal endres.

Gunstig finansiering

I 2014 gikk Åfjord kommune inn med 250 000 kroner i egenkapital i et boligselskap med formål å bygge ut boliger i Sossvika på Stokkøya. Bygda 2.0, Åbygg, Roan Maskin og kommunen eier hver sin fjerdedel av utbyggerselskapet.

- Husbanken har signalisert at de kan være med på å gi tilskudd på inntil 20 prosent av totalkostnaden av kommunale boliger som er del av prosjektet. De vil også være med på å gi grunnlån til både den private og kommunale delen av prosjektet. Det er meget gunstige betingelser, sier Åfjord-rådmann Per Johansen til kommunestyret.

Rådmannen sier at signalene han får er at med to kommunale boliger, vil ytterligere to av de planlagte åtte enhetene i prosjektet også realiseres så fire nye boliger kommer på plass.

Lokalt næringsliv

Ordfører Vibeke Stjern (Ap) sier hun synes det er stas at dette er et samarbeidsprosjekt med lokalt næringsliv fra både Roan og Åfjord.

- At vi har Husbanken med på laget er veldig viktig for meg. Jeg tror dette er et viktig prosjekt for Åfjord kommune å være med på. Vi kan stå rakrygget og vise til hva vi får til i Åfjord på mange fronter i det samme prosjektet, sier hun.

Høy kvadratmeterpris

Gunnar Singsaas og Halvor Bueng i Åfjord FrP ytrer begge skepsis til at kvadratmeterprisen på de nye boligene blir høy i forhold til prisen for kommunen dersom man skulle kjøpe eksisterende boliger fra markedet i dag.

- FrP er enige at vi mangler kommunale boliger i området rundt Stokksundet. Det må vi se på andre løsninger for dersom vi ikke vedtar dette prosjektet. Jeg har tro på at dette prosjektet realiseres uten mer kommunal involvering, sier Singsaas.

Slik ser boligkonseptet for boligprosjektet ut, inkludert de to kommunale boligene Åfjord kommune har vedtatt å anskaffe. Foto: Pir II arkitekter

Utforming

Husbanken har godkjent at boligene tilfredsstiller kravene til universell utforming. Flere representanter i kommunestyret synes det var betimelig å diskutere om leilighetene passer til kommunens behov.

- Beliggenheten av leilighetene er utfordrende. Det ligger ingen butikk eller annet i nærheten, så beboerne er avhengige av bil. Det er flotte hus og et spennende prosjekt, men er vi sikre på at det er passende boliger for kommunal utleie, spør Tone Bårdli (Sp).

Ordfører Stjern sier de samme utfordringene vil gjelde de fleste kommunale boliger man kan tenke å legge utenfor sentrum, og at det vil være ønskelig å ha kommunale boliger i andre steder av kommunen også.

Byggestart snart

Rådmannen sier at det er en ambisjon å komme i gang med byggingen i høst eller til våren, men at det kommer an på når entreprenører har tid.

Etter gruppemøter, vedtok kommunestyret å gå for prosjektet. Tre representanter stemte mot.