8. juni vedtok Stortinget den største kommunereformen på over 50 år. Det får store følger for Fosen, hvor seks av sju kommuner skifter grenser til 2020.

Stortinget har vedtatt et enormt nasjonalt maktskifte. Vi går fra 19 til 11 fylkeskommuner. Vi går fra 428 til 354 kommuner.  Maktskiftet ligger ikke i kommunereform, men fylkessammenslåing.

Halv seier

«Høyre gikk til valg på å avvikle fylkeskommunene, og kan glede oss over at vi har en halv seier» sier Stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) i debatten. Ballen ruller frem mot full seier på to mulige vis.

Schou var nærmest ved å snakke høyt om sakens kjerne. «Alle fylkene vil bestå. Ingen fylker blir avviklet. Det er hjemlet i Grunnloven, fordi det er vår valgkrets. Det er ikke det som er til behandling i dag.» sier hun.

For Regjeringspartiene får bare en halv seier nå. Det blir fortsatt fylkeskommuner. 11 av dem, men fortsatt 19 stortingsvalgkretser. Vi var først ute med nytt Trøndelag fylke.

Et tidsspørsmål

Hvor lenge vil det nyetablerte Trøndelag Senterparti dele seg opp i to lister før hvert stortingsvalg en til Sør-Trøndelag stortingsvalgkrets og en til Nord? Her er det ikke snakk om reversering: Sammenslåingen er frivillig.

Det er et tidsspørsmål før enten valgkretsene endres til å følge de nye fylkene, eller fylkeskommunen avvikles som folkevalgt nivå for å beholde dagens 19 valgdistrikter som regional inndeling av landet. Begge utfall vil være en seier for dagens regjering.

Snikende forandring

I Grunnloven står det at vi skal ha 19 valgdistrikter. Mandatene omfordeles hvert åttende år. Antall mandater som tilhører hvert distrikt påvirkes av innbyggertall og arealet på valgkretsen. Nye valgkretser etter de nye fylkene vil gi en ny fordeling, der folkerike byområder som del av geografisk større fylker får en større andel av stortingsrepresentantene. Bygdene får færre.

Det vil ta tid før maktskiftet realiseres, enten ved nedleggelsen av fylkeskommunen, eller nye stortingsvalgdistrikter. Grunnlovsendringen som kreves for nye valgkretser må behandles i to Storting med valg mellom, og kan ikke gjelde før tidligst for stortingsvalget i 2025.

Men prosessen frem mot et maktskifte som vil prege hele Norges fremtid startet ubønnhørlig den 8. juni 2017. Dagens debatt dreide seg om helt andre ting.

Jakob Ellingsen, journalist Foto: Terje Dybvik