- Jeg kan litt, men man lærer jo aldri nok og ungdommen er jo så flinke i dag, sier hun.

Det er pensjonister i Stjørna som nå får muligheten til å lære seg litt mer om bruk av smarttelefoner, iPad og pc. Elever fra ungdomstrinnet på Mælan skole har invitert til opplæring gjennom valgfaget som kalles Innsats for andre.

To klasserom er fulle av unge lærere og godt voksne elever hver onsdag formiddag framover. Foto: Sigrun Overland

- Elevene er mellom 60 og 88 år, opplyser Anne Marte Paulsen som er lærer for ungdomsskoleelevene.

God lærertetthet

Denne uka møttes pensjonistene for andre onsdag på rad til opplæring. Og her kan man hvert fall ikke klage på at det er for få lærere. Det er én lærer stort sett på én elev.

- Spennende å få prøve seg som lærer, mener Emma Refsnes Prytz.

Klassen er rolig og dypt konsentrert, og opplæringen er i høyeste grad individuelt tilpasset. Noen vil lære seg å bruke nettbank, andre vil på Facebook, og atter andre ønsker å lære mer i forhold til å sende mail.

Eiliv Rødsjø er usikker på om han kommer til å bli en Facebook-bruker, men innføring får han hvert fall av Bjørn Tore Moholdt. Foto: Sigrun Overland

- Jeg får nå se om det blir noe Facebook, sier Eiliv Rødsjø, som opplyser at han har hatt pc i huset lenge, men det er sønnen som har brukt den.

Hans egne lærer, Bjørn Tore Moholdt synes det er artig å være lærer når pensjonistene får det til.

- Nyttig

- Dette er artig. Vi får utfordra oss selv, mener Martine Lian som hjelper ekteparet Odd og Kari Dybvik med å få god kjennskap til nettbanken.

- Jeg gjør meg helt klart nytte av dette kurset, sier Birgir Haug. Utfordringen er å huske alt han har lært.

- Vi bruker mye av tiden til å repetere for å se om de har fått med seg alt, sier Emily Ann Monsen, som får skryt av eleven sin.

Birgir Haug synes utfrodringen er å huske alt han lærer av Emily Ann Monsen. Foto: Sigrun Overland

- Hun er en god lærer, sier Birgir Haug.

Bakgrunn

- Valgfaget Innsats for andre kom for to-tre år siden. Tidligere i år har vi vært på aldershjem, barnehager, med helselaget, vært og vaska og så videre. Her er det om å gjøre å tenke kreativt for å støtte opp lokalsamfunnet, forteller rektor Maria Husby Gjølgali.

Da forespørselen fra pensjonistforeninga om datakurs kom, ble det avgjort at det skulle elevene få arrangere.

Leder i Stjørna Pensjonistforening, Inger-Lise Lillemo synes det er flott at så mange benytter tilbudet. Foto: Sigrun Overland

- Man kommer seg jo ingen veg uten å kunne bruke nettet, og det er imponerende mange som har meldt sin interesse for dette, sier leder i Stjørna pensjonistforening, Inger Lise Lillemo.