– De ansatte i Bjugn har ikke hatt påvirkning i denne prosessen. Det er ikke deres feil at skattekontoret stenger dørene, sier Arve Vasskog som er regiontillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag.

Fra 107 til 57

I fjor bestemte Skatteetaten at de reduserer fra 107 til 57 skattekontor på landsbasis.

Skattekontoret på Bjugn, som i dag dekker Bjugn, Ørland, Rissa, Roan, Åfjord og Osen, er et av de som legges ned. Lensvik sogner allerede i dag til skattekontoret i Steinkjer.

– Jeg er opprinnelig fra Bjugn selv, og synes det er synd at hele Fosen-halvøya blir uten skattekontor, sier Vasskog.

Hemmelighold

Vasskog, som representerer ansatte i Skatteetaten i hele Midt-Norge, sier mange av de ansatte føler avmakt siden prosessen har vært styrt helt fra sentralt hold.

– Regionalt har vi ikke hatt påvirkning på prosessen. I det store og det hele var det hemmelighold fra sentralt hold til rapporten ble offentliggjort, og da hadde man langt på vei bestemt seg. sier Vasskog.

Tvunget på nett

Generelt er det færre som går inn i sine lokale skattekontor. Vasskog forklarer at strategien med mer og mer digitale verktøy for skatt har fordeler.

– Samtidig er en del avhengige av å møte opp fysisk for å få hjelp. Vi skulle ønske de fortsatt fikk et like bra tilbud i fremtiden. Det blir lenger vei for brukerne på Fosen, sier Vasskog.

Må til Orkdal

De fem ansatte i Bjugn får arbeidsplassene sine flyttet til Orkdal. Etter planen flyttes de i november i 2019. Arbeidsdagen blir annerledes allerede fra 1. juni, når kontakten med publikum opphører.

– I dag er det tjue skattekontor i Midt-Norge. De blir til ti. I utgangspunket flyttes de ansatte i Bjugn til Orkdal. Det er en prosess i gang om de ønsker flytte til et annet kontor, eventuelt kontoret i Trondheim, sier Vasskog.

Uansett blir arbeidsveien lang om de ansatte ikke finner ut at de må flytte fra Fosen.

– Over hele Norge er ansatte rimelig fortvilet. Jeg tror ikke Bjugn er noe unntak. Det er en vanskelig situasjon, sier han.

Arve Vasskog, regiontillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag Foto: Pressebilde