Åfjordsbedriften Norgeskjell AS utvider virksomheten sin ytterligere og vil nå slå seg opp med nytt produksjonsanlegg for blåskjell i Vorpbukta ved Lysøya i Bjugn kommune.

Gode naturgitte forhold

Norgeskjell AS har fått løyve for etableringa fra Kystverket, men det er Sør-Trøndelag fylkeskommune som gir endelig løyve etter akvakulturloven.

- Vi ønsker å etablere oss i Vorpbukta fordi vi ser at de naturgitte forholdene legger til rette for at anlegget kan være trygt. Det betyr at vi får ankret det ordentlig i hver ende. Ellers må man også vær sikker på at det er bra gjennomstrømming av vann ved lokaliteten, og vi forsøker alltid å unngå lokaliteter der det kan oppstå konflikter med andre interesser, eksempelvis et stort hyttefelt, forteller daglig leder, Arnulf Koteng.

40 dekar

Norgeskjell AS, opprinnelig kalt Åfjord Skjell AS, har flere lokaliteter for blåskjell på Fosen.

Selskapet har søkt om et areal på totalt 40 dekar i bukta ved Lysøya.

- Det er typisk størrelse på et norsk blåskjellanlegg, sier Koteng.

Selskapet fikk før årsskiftet grønt lys til å bygge et anlegg ved Straumen i Åfjord på samme størrelse.

Ikke til hinder

Ifølge Kystverket vil ikke det omsøkte anlegget få vesentlige konsekvenser for ferdselen i området. En forutsetning er at kabler og fortøyninger ikke er til hinder for ferdsel, og at bruken ikke krenker naboeiendom for andre rettshavere, skriver Kystverket.

Kystverket mener ikke at anlegget vil forringe naturverdier, arter og økosystem i Vorpbukta og omegn.

28 ansatte

Sør-Trøndelag fylkeskommune finner heller ikke at tiltaket får vesentlige virkninger for miljø eller samfunn. De ber imidlertid berørte parter, eksempelvis Bjugn kommune og interesseorganisasjoner melde fra dersom de mener tiltaket får «vesentlige virkninger».

- Vil etableringa i Bjugn gi nye arbeidsplasser?

- Ett anlegg gir ikke nødvendigvis mange nye arbeidsplasser. Vi har til sammen 43 konsesjoner i dag, og med fabrikk teller vi 28 ansatte. Etter hvert som selskaper vokser vil de bety at vi blir flere folk, sier Koteng.

Hatt møte

- Vi har tidligere hatt møte med Norgeskjell AS og er i utgangspunktet positiv til næringsaktivitet i kommunen. Vi ser gjerne at Norgeskjell finner egnede lokaliteter i kommunen, sier ordfører i Bjugn, Ogne Undertun til søknaden.

Han ønsker ikke å kommentere et mulig anlegg ved Lysøya foreløpig.

- Dette må vurderes ut fra hensyn til næring, miljø og fritidsinteresser, sier ordføreren.