På morgenen mandag 20. august var distribusjonssjåfør Svein Solheim i Brødrene Dahl, bosatt i Skaun, på vei til Åfjord i vogntoget sitt. Han hadde vært på den nye flerbrukshallen i Leksvik og bestemte seg for å kjøre over Skaudalen for å spare tid. Rundt klokken 08.30 på veien mellom Leksvik og Kråkmo, så han noe han sent kommer til å glemme.

- Det kom en bjørn løpende over veien 20-30 meter foran meg. Jeg ble veldig overrasket og måtte bare konsentrere meg om å få kontroll på det tunge kjøretøyet, forteller Solheim.

Ikke viltkamera-bjørnen

For noen år siden så han bjørn i Trysil, og var ikke i tvil om at det han så på mandag også måtte være en bjørn.

- Den var litt lysere enn den bjørnen jeg så da og dessuten litt mindre. På ingen måte av samme kaliber som den som ble fotografert av viltkameraet. Det kan ikke være den samme bjørnen, sier han.

Solheim sikter til bjørnen som ble fotografert av viltkamera klokken 06. 14 samme dag ved Grønlia, på grensen mellom Verran og Åfjord kommune på Verrafjella.

- Hvilke følelser gikk gjennom kroppen når dette skjedde?

- Jeg sitter egentlig på samme følelse som en vinter tidligere da jeg møtte på en gaupe like sør for Rena, også den rett foran bilen. Det var ei mor og to unger. I første sekund blir man satt ut og lurer på hva som skjer. Det er et veldig spesielt syn og ikke så mange forunt å oppleve.

Svein Solberg forteller om en overraskende opplevelse. Foto: Privat

Frykt for mobbing

Få har valgt å stå frem med at de har sett bjørnen på Fosen i sommer. Solheim tror frykten for hvilke reaksjoner som kan komme, er grunnen til dette.

- Mange tror nok at de rett og slett kan bli mobbet hvis de står fram. Av det lille jeg har sett av diskusjonen på Facebook, ser jeg at tonen er knallhard, sier han.

Han mener saken er betent fordi mange er så fundamentalt uenige. Han trekker fram en polarisert debatt mellom naturvernere som ønsker å ta vare på rovdyra, og beitenæringa som ønsker å felle bjørnen.

- For mitt vedkommende er jeg omtrent midt på i saken. Forvaltningen som utnytter utmarka til beite er viktig. Jeg har også øyne for at vi bare har en jordklode å ta vare på. Dyrelivet og faunaen har også sin plass. Hvor denne grensa skal gå, har jeg ikke greid å gjøre meg opp en mening om, sier Solheim.

Må tas ut

Selv om han ser begge sider av saken, mener han likevel at løsningen på situasjonen slik den er på Fosen i dag er åpenbar.

- Til vanlig er jo bjørnen et relativt ufarlig dyr, men når den går på rov, slik som den har gjort nå, er det på sin plass å ta den ut. Med all respekt for naturvernere, kan man ikke ha et sånt skadedyr gående løst, slår han fast.