I Seterfjæra i Botngård er det planlagt å bygge kjøpesenter på mellom ti og femten tusen kvadratmeter.

Kommunestyret i Bjugn vedtok før sommeren i fjor å stille arealene ved fjæra til disposisjon for bygging av det som blir hetende Fosensenteret.

12.500 kvadratmeter

Før planene kan realiseres er det behov for å utvide den eksisterende fyllinga i Seterfjæra med om lag 12.500 kvadratmeter. Arbeidet er ifølge søknaden beregnet å starte opp i inneværende måned, og holde på fram til september 2018.

Søknaden om utfylling var i mars ute på høring hos Fylkesmann. Totalt kom det fire innspill.

Mens Kystverket og Fiskeridirektoratet gir grønt lys for ytterligere utfylling, er det to lokale foreninger som er kritiske til tiltaket.

Naturkvaliteter

— Foreningen er kritisk til at denne fjæra blir utfylt til forretningsformål sett i forhold til de naturkvaliteter som kan gå tapt, skriver Ørland/Bjugn Jeger- og Fiskerforening i sin høringsuttalelse.

Foreninga mener det ikke er blitt tatt hensyn til utfyllingas betydning for blant annet vannfugler og sjøørret. De peker på at Seterbekken, Klakkenbekken, Okelva og Botngårdselva ligger i umiddelbar nærhet til fjæra.

— Sjøørreten i området er definert som en rødliste-art og et særlig vern er derfor nødvendig for å ivareta det regionale og lokale biologiske mangfold, skriver de.

Ønsker konsekvensutredning

Et utfylling av fjæra ved utløpet av Botngårdselva vil gjøre særlig skade, mener de.

— Ved at munningene av Botngårdselva og Okelva på sikt kan komme nærmere hverandre øker faren for at uønsket ferskvannsfisk (gjedde) kan få mulighet til å vandre mellom vassdragene.

Fosen Naturvernforening mener det er nødvendig med en konsekvensutredning av utfyllinga.

— Fjæra og elvedeltaet her er en truet naturtype og utgjør et økologisk funksjonsområde for arter med særlig stor forvaltningsinteresse. Området brukes flittig av friluftsinteresserte, skoler og barnehager, skriver de i sin høringsuttalelse.

Mellomlagring av masse

Fosen Naturvernforening mener man bør se på alternative plasseringer i det allerede etablerte sentrum i Bjugn – i stedet for å fylle ut ytterligere i Seterfjæra.

I sine høringsuttalelser skriver foreningene at de mistenker at det allerede nå har blitt utført «vesentlig terrengarbeid med fylling i søknadsområdet».

Det er ikke Bjugn kommune kjent med.

— Det er, så vidt meg bekjent, ikke fylt ut i selve fjæra, etter at vi søkte om ytterligere utfylling. Det er kun mellomlagring av masser på den eksisterende utfyllinga, forklarer ingeniør Nils Braa i Bjugn kommune.

— Ingen konflikter

Fiskeridirektoratet har ingen vesentlige merknader til tiltaket, og mener en utfylling ikke vil komme i konflikt med interessene de skal ivareta.

— Vi har også konferert med lokale fiskere i saken. Det er ingen konflikter i forhold til de registrerte fiskeriinteresser i området, fordi utfyllingen blir på så grunne områder som ikke er tilgjengelig for fiskeriinteressene.

Fylkesmannen har nå bedt Bjugn kommune komme med kommentarer til uttalelsene. Deretter blir det opp til Fylkesmannen å avgjøre om prosjektet får settes i gang.

Regulert til næring

Området i Seterfjæra er allerede regulert til næring, ifølge Bjugn kommunes detaljreguleringsplan for 2013 til 2025.

— Å få ferdigbehandlet reguleringsplanen er jobb nummer en. Nummer to er å avslutte forhandlinger og signere avtaler med leietakere, og nummer tre er forming og bygging av senteret, uttalte daglig leder i Fosensenteret AS, Ingvar Sæther, til Fosna-Folket i slutten av mars.

— Vi kan forvente at reguleringa er ferdig behandlet utpå høsten 2018. Det er en tidsramme vi er særdeles komfortabel med, sa Sæther i mars.