- Vi har hatt en jevn og fin utvikling i flere år, men i år har vi vært uheldige med produksjonen og vi opplever et lite skritt tilbake. Det er ikke en truet bestand på noen måte og det har vært dårligere år enn dette, men det ikke noe toppår, forteller Singsaas.

St. Hans-helga utslagsgivende

Norges jeger- og fiskerforbund er blant dem som melder om en fantastisk rypehøst. Singsaas mener det er viktig at jegerne på Fosen ikke får inntrykket av at situasjonen er lik over hele landet. Han tror St. Hans-helga var utslagsgivende for årets bestand.

- Den perioden er da de fleste rypene klekker egg. I år var det forferdelig vær og voldsomme mengder nedbør. Andre steder i landet hører man også om et smågnagerår, som gjør at reven heller spiser mus enn rypekyllinger. Det har vi heller ikke hørt om i Åfjord. Dermed har mange rypekyllinger enten blitt spist eller dødd under den kalde perioden rundt St. Hans, sier Singsaas.

Gunnar Singsaas mener at dårlig vær under St. Hans-helga var med på gjøre årets bestand lavere. Foto: Terje Dybvik

2,3 kyllinger per høne

Takseringsresultatet fra Åfjord viser 11,1 ryper pr kvadratkilometer. Kyllingproduksjonen er 2,3 kyllinger per høne. Singsaas forteller at han hører om 8-10 kyllinger per høne mange andre plasser i landet.

- Bestanden er ikke så lav at det ikke kan tillates jakt, men den er så lav at vi må oppfordre jegerne til måtehold under jakta, sier han.