Bjugn kommune har lenge slitt med høyt sykefravær blant ansatte, særlig innen helse og omsorg. I desember 2016 var sykefraværet innen hjemmebaserte helsetjenester på 20,59 prosent.

Tallene for samme måned i 2017 viser imidlertid at sykefraværet er blitt halvert til 9,19 prosent fravær.

Feiret med kake

­– Det ble feiret med kake til de ansatte, forteller helsesjef, Bente Kristiansen i Bjugn kommune.

Sykefraværet ved helsesenteret i kommunen gikk også ned i samme periode, fra 8,21 prosent i desember 2016 til 4,97 prosent i 2017.

Helsesjefen legger ikke skjul på at høye sykefraværet har vært ei stor utfordring.

– Vi har slitt med høyt fravær over lengre tid, og det er utfordrende. Nå ser vi ei formidabel endring i fraværet, og det er utrolig artig, sier Kristiansen fornøyd.

Økt i 2018

Bjugn kommune har lenge hatt økt fokus på å få bukt med det store fraværet, og ifølge tallene er de på god vei. Fraværet har vært betraktelig lavere i nesten samtlige måneder i 2017 sammenlignet med 2016.

Unntaket er sykefravær på over 17 prosent i januar, februar og mars i hjemmebaserte tjenester i fjor.

I første del av 2018 har fraværet imidlertid gått opp noe igjen, men ifølge Kristiansen er fraværet primært knyttet til influensa og forkjølelsesvirus på denne tida av året.

Bjugn kommune er på god vei til å redusere sykefraværet innen helse og omsorg. Helsesjefen mener god dialog mellom ansatte og ledelse er viktig for å forebygge fravær. Foto: Ina Marie Haugen

Flere faktorer

– Hvordan har dere gått fram for å senke sykefraværet?

– Det er mange faktorer som spiller inn. Da vi hadde Fylkesmannen på besøk i mai fikk vi beskjed å styrke bemanninga på en av enhetene våre da den slet med høyt fravær. Der skyldtes nok fraværet også lav bemanning. I sommer hyret vi også inn ekstern hjelp under ferieavviklinga. Det er klart at det har en kostnad, men det lønner seg i det lange løp, sier Kristiansen.

God dialog

Hun mener også at det er viktig å ha god dialog mellom ledelse og ansatte for å forebygge fravær og øke nærværet på jobb.

– Det handler om å ta de ansatte på alvor og lytte til hva de sier. Det er også helt vesentlig med tydelig ansvarfordeling blant lederne, for hvis ingen har ansvaret blir noen andre nødt til å ta det. Og da faller det kanskje på fagarbeideren som går hjem fra jobb med høyere og høyere skuldre. Etter visst punkt vil det si stopp, mener Kristiansen.

Fysisk krevende

Enhetsleder Torkil Østraat synes også det er gledelig lesning å se at fraværet er nesten halvert fra 2016 til 2017.

– Vi har fremdeles et høyt sykefravær innen helse, men vi ser at det er redusert og det er vi fornøyde med. Ambisjonen må være å komme ned på syv til åtte prosent. Helse og omsorg vil nok alltid ha høyere sykefravær enn kommunen generelt, fordi det er snakk om fysisk krevende arbeid, sier enhetslederen.

– Gleder seg til jobb

På korttidsavdelinga ved helsesenteret i Bjugn er inntrykket at sykefraværet jevnt over er lavt.

– Fraværet varierer fra avdeling til avdeling, men her har det vært lavt. Kanskje har det noe med det gode arbeidsmiljøet å gjøre. Folk gleder seg til å komme på jobb, forteller hjelpepleier Maj-Liss Hellem.

Sammen med sykepleier og kollega Inger Marie Andresen har hun lang erfaring med helsearbeid i Bjugn kommune. Hellem har vært ansatt i over 40 år, og Inger Marie i 25.

Tunge løft

De legger ikke skjul på at det kan bli slitasje på muskler og ledd.

– Selv om vi har en del hjelpemiddel må vi fortsatt ta i et tak. Skuldra mi er for eksempel ødelagt, men det tror jeg ikke nødvendigvis er på grunn av jobb, sier Inger Marie.