«Viggen» går ut av Dypfestvågen fiskerihavn et stykke ut på morgenen. Om bord er høvedsmannen selv, Kåre Hellem, og kameraten Jostein Krokvik. Til sammen har de to tusenvis av sjøvær bakom seg og de ser for seg at det blir mange i fremtiden også. -Livet som kystfisker er godt å leve, men det er ikke så mange av oss igjen, forteller Hellem. Han og Krokvik hører til den yngre garde blant kystfiskerne i regionen. Gjennomsnittsalderen begynner å bli høy. Det er ikke mange sjelene under tretti år som driver sjøen. Hellem mener at de som fiskere har en oppgave i å fortelle ungdommen at det går an å skaffe seg et utkomme på sjøen. Året Hellem var med på fiske første gang var 1984. De første turene var han med som mannskap på båter av ymse størrelser og slag.

Etter mange turer på andres kjøl, bestemte han seg for å handle egen båt. Den første båten skaffet han sammen med en annen. Sjarken «Viggen» har han hatt siden 1993. Det er ingen stor båt, men Hellem mener den bokstavelig talt greier seg til hans bruk. Utstyr er viktig for å få fisk, men det er tungt å slite med store lån også. De som handler inn utstyr i millionklassen, er nødt til å henge med på alle de store fiskeriene året rundt. De som har stor gjeld har ikke noe valg, de må delta i lofotfisket og vårfisket på Finnmarkskysten. Den som har mindre lån å betjene, kan begrense seg til den fisken han tar i hjemlige farvann sånn som Hellem har gjort. Hellem har sånn smått begynt å grunne på om han skal handle en annen båt, men han har ingen hast. «Viggen» gjør nytten sin og vel så det. Om Hellem skal selge båten sin, gjør han det gjerne til en ungdom som vil etablere seg som fisker.

FØLGESVENNER: Der det er fisk har fiskerne alltid selskap av måker. Her kaster Jostein Krokvik nok en godbit til fjærkreet.