Ordføreren besøkte fabrikken sammen med Bjugn-rådmann Emil Raaen, næringssjef Arne Martin Solli og kommunikasjonsrådgiver Rikke Cassandra Maske i Ørland kommune.

Fikk teste F-35-simulator

Delegasjonen fikk en grundig innføring i den lange historien det norske luftforsvaret har med Lockheed Martin og informasjon om F-35. Myrvold fikk også testet sine evner som pilot i F-35-simulatoren.

Arizona

Ørland er hovedflystasjon i Norge, og blir vertskommunen til F-35 når disse ankommer landet i 2017.  Tidligere på den samme USA-reisen besøkte delegasjonen det norske personalet på Luke Air Force Base i Arizona, der mange ørlendinger nå oppholder seg for opplæring på kampflyet F-35.

Fikk høre lyden av F-35

Under besøket ved Luke var det fokus på militær/sivilt samarbeid og gjestene fra Fosen fikk stå i tårnet under take-off med F-35, og oppleve støynivået på det nye kampflyet.

Næringsutvikling

Andre stopp på reisen som skulle lære delegasjonen mer om byutvikling, militær/sivilt samarbeid, næringsutvikling, tilflytting og F-35`s effekt på lokalsamfunn rundt basene i USA  involverte blant annet møter med city hall i millionbyen Phoenix, chamber of commerce i Wichita Falls og Fort Worth, ordfører i Glendale og Fort Worth samt møter med norske ansatte både på Luke AFB i Arizona og Sheppard AFB i Texas.

Både Wichita Falls i Texas og Glendale som ligger ved basen i Arizona defineres i stor grad av tilstedeværelsen til basene, og de har ifølge kommunikasjonsrådgiver Maske mye å lære bort om det å skape utvikling og tilflytting, samt håndtere støy i forbindelse med basene.

Dette er teksten signert ordfører Tom Myrvold. Foto: Ørland kommune
Dette er delegasjonen fra Fosen som besøkte F-35-produsenten Lockheed Martin. F.v. næringssjef Arne Martin Solli fra Ørland kommune, rådmann Emil Raaen i Bjugn kommune, kommunikasjonssjef Rikke Cassandra Maske i Ørland kommune og ordfører Tom Myrvold. Foto: Ørland kommune