Og som tidligere år, hadde elevene laget et skuespill. Mange tema har vært berørt i årenes løp, de fleste med lokalt tilsnitt. Temaet for 2017 var «Staværingen - i vårt hjerte». Jorunn Bårli Berg hadde skrevet manus, og regissør var Alexander Ringseth. Oppførelsen ble en ubetinget suksess.
«Staværingen»
Mange husker fortsatt båten »Staværingen», som gikk i trafikk mellom Raudberget på Stadsbygd og inn til Trondheim. I 1921 gikk staværingene sammen og dannet et aksjeselskap og klarte med det å få kjøpt båten som skulle få navnet Staværingen. Den forliste imidlertid utenfor Trolla i 1923. Ny båt ble kjøpt for forsikringspengene. Ruten opphørte i 1959, men da hadde «Staværingen» gjort sin misjon som transportmiddel for folk, og også som fraktebåt for gods. Om sommeren sendte bøndene jordbær og grønnsaker med båten, og melka fikk de også sendt til byen ved hjelp av den.
Lokalhistorisk bok ga ideen
Jorunn B. Berg tok på seg jobben med å skrive manus til årets skuespill. Da gjaldt det å være kreativ, og hun fikk ideen til tema da hun leste ei lokalhistorisk bok som kom ut høsten 2016. Skrevet av Harald Andresen med tittel «Staværingen».
Fikk drahjelp
- Jeg luftet tankene mine for klassen, men de tente ikke umiddelbart på ideen. Syntes kanskje den var litt gammelmodig. Etter at Johan Rein hadde tatt turen til klasserommet og fortalt historia til båten, snudde stemninga.
- Vi fikk også besøk av nittiårige Ola Raudberget. Som nærmeste nabo til kaia hadde han levd med ankring og avgang av båten i en mannsalder. Elevene sa seg enige. Et skuespill om båten «Staværingen» måtte det bli.
Forteller Jorunn og berømmer innsatsen til de 29 elevene hun har lært å kjenne i løpet av året som har gått.
- Alle som èn har gjort en kjempeinnsats. Å jobbe slik gir mestringsfølelse og samhold. Elevene har hatt en flott utvikling siden vi startet å øve. I dag så vi resultatet.
«Bestemor» hadde fortellerstemmen
Publikum fikk et historisk tilbakeblikk gjennom fortellerstemmen til «bestemor», levende spilt av Johanne Rønningen. Hun fortalte barnebarna sine om hvordan livet artet seg i gamle dager. De fikk høre om båten og om liv og levnet på bygda da hun var ung. Manusforfatter hadde flettet inn replikker som viste fram kjente personer fra området.
En av disse var jordmor Sigrun Buan, ei kjent og kjær jordmor som i løpet av et halvt århundre tok imot de fleste av bygdas barn. Og skulle man kontakte jordmor eller ringe kjæresten, måtte man først via sentralen. Da kunne man ikke være trygg for at naboen på samme linja lytta og fikk med seg det som var av tildragelser.
En kjempeinnsats
Sangene «Vi har båt» og «Bygda vår», begge skrevet av manusforfatter, bandt skuespillet sammen. En hyllest til båten «Staværingen» og livet på bygda i nåtid og fortid. Og elevene? De gjorde en kjempeinnsats. Replikker, dansetrinn og sangtekster satt som spikret, både på generalprøven og på nasjonaldagen.
- Og elevene skal i ilden igjen den 18. mai. Da har vi skoleforestilling for alle elevene på skolen. Artig med så stor oppslutning om skuespillet, konkluderte primus moter Jorunn B. Berg, som har hatt ei solid foreldregruppe med på laget.
Nå kan eleven gå de neste ukene glade og fornøyde i møte. Først leirskole. Så etterlengtet ferie. Og de har lært at hardt arbeid gir resultater.