Ivar Hopen har vært lagets leder av Yrjar Heimbygdslag i mange år, men har nå sagt fra seg gjenvalg. Han overlater nå ledervervet til Oddvar Haagensen. Heimbygdslaget står sentralt i det frivillige museumsarbeidet i Ørland.

Austrått

Søndag 26. februar avviklet Yrjar Heimbygdslag sitt årsmøte med godt frammøte i kantina til Næringshagen på Brekstad. 2010 har vært et aktivt år for laget som nå har over 8900 gjenstander registrert i samlingen sin på Austrått. Også i 2010 har laget deltatt på Austråttdagene og på Jul’dagan på Austrått. Sammen med Guriannadagen siste helga i mai, og søndagsåpning av husmannsplassen Tinden i juli måned har dette vært hovedarrangementene i laget. Det er likevel de faste dugnadsdagene på Austrått med registrering av gjenstander og restaurering av traktorer og andre gjenstander som tar mesteparten av tiden i laget.

Dugnadsgjengen

Johan Martin Thoresen, Hans Aune og Harald Røstad legger ned et imponerende arbeid med restaurering av gjenstander, og sammen med det arbeidet Ivar Hopen legger ned på registrering av gjenstander og oppdatering av lagets hjemmeside representerer dette i alle fall tre årsverk. Ivar Hopen har vært lagets leder i mange år, men hadde nå sagt fra seg gjenvalg. Han overlater nå ledervervet til Oddvar Haagensen. Haagensen sier han er svært glad for at «dugnadsgjengen» på Austrått har sagt at de vil fortsette. Uten den gjengen hadde det vært tungt og overta. Ivar Hopen overlater et lag i positiv utvikling.

Rik historie

Ørlandet, og ikke minst Austrått-området er inne i en spennende tid, og Heimbygdslag ønsker å delta i denne utviklingen. Den nye lederen ser likevel to hovedutfordringer for laget i årene som kommer. Laget har en imponerende mengde gjenstander som forteller mye om historien og utviklingen på Ørlandet og i kyst-Norge de siste 300 årene. Lagets største ønske er å få mulighet til å vise fram denne historien på en skikkelig måte. Arbeidet med å formidle kunnskap om den rike historien som finnes på Ørlandet vil derfor bli viktig. Den andre store utfordringen er arbeidsforholdene til «dugnadsgjengen». Disse må bli bedre, og laget vil arbeide for å få på plass verkstedslokaler som er tilfredsstillende. Haagensen sier han gleder seg til å ta fatt sammen med styret for øvrig som består av Ingrid Gangås, Ole Chr Hov, Anne Marit Sannan og Ingar Lium. Han ønsker også gamle og nye medlemmer velkommen innom i kjelleren på Austrått, om ikke annet for en kopp kaffe.