Ørland hadde avtalt på forhånd at det ikke skulle gis noe ved dørene i denne kampen. Laget måtte bare vinne for skape forventninger hos publikum, og samtidig sette standard for hva som kan forventes utover i sesongen. Det var over 200 tilskuere som overvar denne 1. runde i NM i Ørland Sparebank Arena, og alle som en reiste seg og belønnet guttene med stående, begeistret applaus da seieren var sikret.

Målvaktene betyr alt

Første omgang gikk unna helt jevnt, skjønt det er ikke helt sant for hjemmelaget var førende i hele omgangen. Orkanger klamret seg fast og slapp ikke taket, men det ble brått slutt på det etter pause.

Det ble ikke spart på noe i starten av 2. omgang, og kampen ble vel nesten avgjort før kvarteret var gått. Da ledet Ørland med fem mål, og det anført av en meget opplaget spillende trener, Nils Arne Håland og to gode målvakter. Det ble bare for mye for Orkanger.

Trener Håland skryter av sine spillere.

– Gode målvakter betyr alt for et lag. I dag tok de de rette skuddene til rett tid. Bård Vegard i første og Andreas i andre. Og så betyr det mye å få i gang de yngste som har styrke nok både på bakplass og kant, og da gjelder det å bygge opp den rette selvtilliten. Viljen til å lykkes har de rikelig av, og da er det opp til oss »voksne» å hjelpe dem å dra lasset. Det syns jeg vi lyktes godt med, sier trener Håland.

Og det har treneren rett i da det var helt tydelig at de «eldste» ønsket at de yngre skulle opp og frem. Sidebackene og kantene skulle spilles opp for å komme i skuddposisjon eller i posisjon for innspill til strek eller ut til kant. Oppspillene til bakspiller Martin Hoøen kan stå som eksempler på dette. Martin har slekt som har gjort dette før. Vi kjenner det igjen, og vi spår at Martin ikke blir dårligere enn de som har gjort dette før han.

Godt trent

Det ble rimelig klart at Ørlands gutter var bedre forberedt eller trent enn sin motstander. Ørland var sikrere med ballen, gjorde færre tekniske feil og skudd- og gjennombruddsstyrken var langt bedre, spesielt i 2. omgang.

– Jeg deler denne oppfatning, sier trener Håland.

– Orkanger hang ikke med da vi skrudde opp tempoet og vi viste at vi ville vinne denne krigen. Vi kan bytte spiller på spiller uten og svekke laget, og vi kommer til å gå en riktig god sesong i møte med vår nye arena som tumleplass, spår Nils Arne Håland som etter kampen ble kåret til banens beste spiller.

Dermed er Ørland klar for NMs 2. runde, og motstanderen blir Trøndelags eneste eliteserielag, Kolstad, onsdag den 29. august. Kampen spilles i Ørland Sparebank Arena, og det blir litt av en kamp.

Gode dommere

Dommerne Tore Carlson fra Hegra og Runar Børge Nilsen fra Frol var slik vi ønsker å ha dommere. De to hadde fin kontakt med spillerne på begge lag, og forklarte istedenfor å blåse kampen i filler. Bare to utvisningsminutter i en kamp der det ble både harde tak og opphetet stemning sier sitt. Vi er ikke enige i alle avgjørelsene, men det er ikke noe poeng heller.

Kampfakta

NM senior menn 1. runde.

Ørland BK – Orkdal IF 28–18 (11-10)

Ørland BK:

Målscorere: Nils Arne Håland 10, Øystein Wahl 4, Markus Myrvold 4, Truls Eriksen Hopstad 3, Christoffer Brendlien Børresen 2, Martin Hoøen 2, Kristoffer Borg Nilsen 1, Tobias Hofstad Iversen 1, Vidar Selnes Lund 1, Andreas Rønsholm, Marlow Wold Sletten, Andreas Ekseth og Bård Vegar Grøntvedt.

Utvisninger Ørland: 2

Toppscorer Orkanger: Andreas Askim-Ringen 5.

Utvisninger Orkanger: 0